4.100 vizualizări

Presa, rătăcită în declarații despre un „buget echilibrat” și „acuzații false”

Guvernul în frunte cu Ion Chicu a aprobat miercuri, 27 noiembrie, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020, care urmează să fie dezbătut în Parlament. După ședință, premierul a venit cu o reacție la declarațiile predecesoarei sale, Maia Sandu, care anunțase anterior că a lăsat după sine un „buget echilibrat”, ce ar permite proiecte investiționale și proiecte sociale. Prim-ministrul a negat acest lucru, menționând că, în urma unei evaluări, a constatat rețineri în achitarea salariilor pentru luna octombrie la unele categorii de bugetari. Potrivit lui, unor instituții publice, care primeau salariile până la data de 10 a lunii următoare, nu li s-au transferat salarii nici până azi – și asta „exclusiv din cauza „performanței” unor super-specialiști care au echilibrat bugetul”.

Presa a fost cu ochii pe declarația lui Ion Chicu, mediatizând pe larg subiectul și, în același timp, trădând anumite preferințe politice ale redacțiilor. Astfel, portalul Accent TV (a-tv.md) a publicat o știre intitulată „Maia Sandu a lăsat bugetarii fără salarii”, plasând o fotografie ce nu are nimic în comun cu titlul și conținutul materialului. Poza o reprezintă pe Maia Sandu în stradă, la proteste, înainte de a deveni prim-ministră.

Postul TVR Moldova, de asemenea, a urmărit subiectul și a titrat „Maia Sandu: „Premierul lui Dodon minte cu nerușinare… Ține oamenii fără salarii ca să poată face acuzaţii false în adresa noastră?””, oferindu-i dreptul la replică fostei prim-ministre. Portalul Agora.md, la rândul său, a sesizat confruntarea dintre cei doi politicieni și a titrat pe un ton neutru și echidistant: „Chicu, săgeți către Sandu: N-au fost achitate salarii din cauza performanței unor super-specialiști care au „echilibrat” bugetul”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Maia Sandu a lăsat bugetarii fără salarii

Fostul Guvern condus de Maia Sandu a lăsat în urmă mai multe datorii pentru plata salariilor bugetarilor. Este o premieră pentru ultimii ani când mai mulţi angajaţi din sectorul bugetar încă nu şi-au primit salariile pentru luna octombrie, a declarat premierul Ion Chicu într-un brifing. El a menţionat că Guvernul intervine pentru a achita aceste datorii.
A-tv.md

Chicu, săgeți către Sandu: N-au fost achitate salarii din cauza performanței unor super-specialiști care au „echilibrat” bugetul

După ședința Guvernului din 27 noiembrie, unde au fost avizate mai multe proiecte sociale, prim-ministrul Ion Chicu vine cu o reacție la declarațiile predecesoarei sale, Maia Sandu, care afirma că a lăsat un buget echilibrat. Chicu afirmă că bani pentru proiectele sociale, se vor găsi. Totodată, prim-ministu afirmă că Guvernul Sandu a flăsat fără salarii mai multe instituții.
Agora.md

Maia Sandu: „Premierul lui Dodon minte cu neruşinare... Ţine oamenii fără salarii ca să poată face acuzaţii false în adresa noastră?”

Maia Sandu spune că Ion Chicu, „premierul lui Dodon”, spune minciuni „cu neruşinare”, atunci când declară că Guvernul Sandu a lăsat ţara fără salarii. Sandu spune că aceasta este o problemă pe care tot Chicu a creat-o pe timpul când era ministru de Finanţe al lui Plahotniuc, iar Guvernul Sandu efectua lunar repartizări de bani către bugetele locale pentru a fi achitate salariile.
TVR.md