5.706 vizualizări

Presa de la Chișinău, cu ochii pe vizita lui Igor Dodon la Moscova

După ce, luni seară, s-a fotografiat alături de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în timpul primei sale vizite externe în calitate de șef al statului, pe care o întreprinde la Moscova, în ziua de marți, 17 ianuarie, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. În timpul întrevederii, Igor Dodon și-a exprimat speranța că Republica Moldova va reveni la un parteneriat cu Federația Rusă, în timp ce Vladimir Putin a declarat că țara noastră este un partener important în regiune pentru Rusia, „dar că, din păcate, trebuie să recunoaștem că în ultima vreme relațiile dintre statele noastre s-au răcit”. Oficialii au mai discutat despre relațiile bilaterale, iar Igor Dodon  a declarat că va pleda în continuare pentru anularea Acordului de Asociere cu UE – ce-i drept, deja după următoarele alegeri parlamentare. În mod firesc, presa de la Chișinău a stat cu ochii pe vizita președintelui la Moscova, iar tonalitatea relatărilor a fost total diferită. Astfel, KP.md  a prezentat întâlnirea din capitala Rusiei drept una „istorică”, pe când Deschide.md nu a văzut în ea decât o simplă vizită a unui „moldovean la curtea țarului”. În același timp, portalul Moldova.eu se referă la revizuirea Acordului de Asociere cu UE și la Planul Kozak. Vedeți mai jos selecția de știri.

Историческая встреча в Москве: Президенты Молдовы и России готовы к прорыву в отношениях между нашими странами

В понедельник президент Молдовы Игорь Додон прибыл в российскую столицу на обычном рейсовом самолете. Повестка официального визита главы государства широкая, но главный ее пункт — встреча с президентом России Владимиром Путиным.
kp.md

VIDEO // Un moldovean la curtea țarului // Igor Dodon s-a întâlnit cu Putin

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și-a exprimat speranța că prima vizită a președintelui Igor Dodon la Moscova va impulsiona relațiile bilaterale pe toate direcțiile. Putin a făcut aceste declarații în debutul întrevederii.
deschide.md

Dodon regretă că Voronin nu a semnat Planul Kozak în 2003 și vrea revizuirea Acordului de Asociere cu UE

Igor Dodon regretă că fostul său lider de partid și președinte de la Chișinău, comunistul Vladimir Voronin, nu a semnat în anul 2003 Planul Kozak, pregătit de Moscova pentru a federaliza Republica Moldova.
moldnova.eu