3.802 vizualizări

Parcursul european, văzut aproape identic de cetățeni și de presă

Un grup de experți ai Asociației pentru Politică Externă, însoțiți de câțiva colegi din țările Grupului Vișegrad, precum și din Ucraina și Georgia, au susținut luni, 20 februarie, o conferință de presă la care au abordat subiectul percepției, de către cetățenii Republicii Moldova, a parcursului european al țării. Accentul a fost pus pe modul în care acest vector de dezvoltare este comunicat în noul context de securitate regională, care vizează și Moldova. Experții au vorbit despre experiența propriilor țări în materie de euro-integrare și au identificat mai multe motive care au condus la scăderea, din partea cetățenilor moldoveni, a sprijinului pentru parcursul european al țării noastre. Subiectul s-a regăsit în presa de peste zi, fiecare având însă un unghi diferit de abordare. Ca de obicei, diferențele s-au văzut mai ales în titluri. Astfel, Jurnal.md susține că încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană a scăzut din cauza fraudei bancare, portalul  Allmoldova.com vede problema în duplicitatea mesajelor la nivelul conducerii țării, iar Ipn.md – în necesitatea de a promova mai activ vectorul european.

Expert APE: Încrederea cetăţenilor în UE a scăzut din cauza fraudei bancare şi a lipsei de comunicare

Chiar dacă Republica Moldova s-a angajat într-o relaţie aprofundată cu Uniunea Europeană, observăm că încrederea în UE scade, iar acest proces este cauzat de mai probleme, afirmă directoarea de programe a Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victoria Bucătaru.
jurnal.md

APE: Duplicitatea mesajelor la nivelul conducerii este în defavoarea Moldovei

Lipsa de coeziune a mesajelor politice transmise de președinte și guvernare afectează profund Moldova atît în plan intern, cît și extern.
allmoldova.com

Vectorul european are nevoie de promovare prin comunicare, APE

Autoritățile Republicii Moldova nu au o strategie de comunicare a vectorului european şi de aici pornește problema perceperii acestui proces – a declarat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, în cadrul clubului de presă „Comunicarea Vectorului european într-un nou context de securitate regională”, desfășurat la IPN.
ipn.md