4.601 vizualizări

Opinia Comisiei de la Veneția, „tălmăcită” de experții de la Chișinău

În ultimele zile, agenda publică este marcată de opinia Comisiei de la Veneția privind inițiativa puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. În documentul apărut luni, 19 iunie, pe site-ul Comisiei de la Veneția, se menționează că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran, dar sunt formulate totodată multe critici. Principala critică se referă la faptul că schimbarea sistemului electoral nu a fost consultată pe larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament”. Presa a relatat intens despre acest subiect, iar mai mult decât atât, opinia Comisiei de la Veneția a fost „tălmăcită” de diverși experți politici de la Chișinău. Întâmplător sau nu, opiniile experților au coincis cu viziunea politică și editorială a instituțiilor media. Bunăoară, Publika.md (instituție media afiliată PDM) a trecut cu vederea criticile expuse de Comisie și a notat că recomandările acesteia sunt binevenite pentru modificarea proiectului. Portalul Dw.com a realizat un material amplu, în care a concluzionat că ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția ar fi calea spre dictatură, în timp ce portalul Ziarulnational.md a venit cu un comentariu mai puțin categoric și notează că mesajul Comisiei de la Veneția e neutru. Vedeți mai jos selecția de materiale.

 

Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt binevenite pentru modificarea proiectului

Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt binevenite pentru îmbunătăţirea proiectului privind schimbarea sistemului electoral din ţara noastră.
publika.md

Mesajul Comisiei de la Veneția e neutru

Strigăte de triumf din ambele tabere: după cum era de așteptat, și PD, și partidele de opoziție se declară satisfăcute de avizul Comisiei de la Veneția în chestiunea schimbării sistemului electoral. Pe ambele părți ale baricadei se afișează, nu fără motive, steaguri ale victoriei.
ziarulnational.md

Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, calea spre dictatură

Opinia Comisiei de la Veneția, publicată luni, vizând proiectul democraților și socialiștilor de la Chișinău de schimbare a sistemului electoral, este mai dură decât concluzia enunțată la finalul dezbaterilor de vineri.
dw.com