5.346 vizualizări

Omisiune și transfer de imagine: cum a relatat presa despre felicitarea lui Igor Dodon adresată lui Alexandr Lukașenko

Președintele Igor Dodon l-a felicitat luni, 8 august, pe Alexandr Lukașenko „cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale” încheiate duminică în Belarus și în cadrul cărora liderul de la Minsk ar fi obținut peste 80% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare oficiale. Potrivit opoziției, alegerile ar fi fost falsificate, iar anunțarea rezultatelor preliminare în cursul nopții de duminică spre luni a fost însoțită de ciocniri între poliție și mii de suporteri ai opoziției. Felicitarea președintelui moldovean a ajuns și în atenția presei de la Chișinău.

NTV Moldova a transmis mesajul, dar a omis în totalitate informații despre protestul violent de la Minsk, care contestă victoria președintelui Lukașenko. La polul opus, Jurnal.md l-a menționat pe Igor Dodon de rând cu Vladimir Putin și Xi Jinping, lideri mondiali recunoscuți pentru instituirea unor regimuri autoritare. La fel ca și NTV Moldova, nici Jurnal.md nu a menționat nimic despre proteste, în schimb a specificat că președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, nu a recunoscut deocamdată rezultatele scrutinului prezidențial din Belarus. Europalibera.org a relatat despre subiect pe un ton neutru, exhaustiv și complet.

Vedeți mai jos selecția de știri.

Alexandr Lukașenko, felicitat de Igor Dodon, cu ocazia victoriei la alegerile prezidențiale

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmit astăzi felicitări omologului său belarus, Alexandr Lukașenko, cu ocazia victoriei la alegerile prezidențiale desfășurate duminică, 9 august.
NTV.md

Igor Dodon l-a felicitat pe Alexandr Lukașenka „cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale”

Președintele Igor Dodon l-a felicitat pe Alexandr Lukașenka „cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale” încheiate duminică, la care liderul belarus ar fi obținut peste 80% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare oficiale.
Europalibera.org

Dodon, Putin și Xi Jinping - singurii care l-au felicitat pe Lukașenko

Președintele Igor Dodon din numele poporului moldovenesc și al său personal îi transmite sincere felicitări omologului său belarus, Alexandr Lukașenko, cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale.
Jurnal.md