3.603 vizualizări

Modificarea sistemului electoral, între justificări mediatice și tertipuri politice

PDM susține – prin vocea liderului său, Vlad Plahotniuc – introducerea votului uninominal în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de luni, 6 martie și vizează o inițiativă parlamentară mai veche de-a democraților. Potrivit lui Vlad Plahotniuc,  noul sistem de vot va aduce deputații mai aproape de oameni. După cum era și de așteptat, anunțul făcut de șeful democraților a devenit știrea zilei. Presa, ca de obicei, a relatat despre subiect în propria sa manieră. Astfel, Jurnal.md a realizat un material pe un ton critic, care a făcut referire la experiența Georgiei: „În timp ce PD promovează trecerea Republicii Moldova la sistemul electoral uninominal sau mixt, Georgia vrea să renunțe la el pe motiv că slăbește șansele opoziției de a ajunge în Parlament”. La polul opus, portalul Mesaj.md vine cu un material optimist. „Vlad Plahotniuc explică avantajele votului uninominal: cetățenii vor putea demite deputații corupți”, titrează acesta. Europalibera.org a realizat, la rândul său, o știre neutră, în care s-au regăsit atât intențiile și argumentele democraților de a cere Parlamentului schimbarea sistemului electoral, cât și vocea Opoziției, care consideră că inițiativa PD ar fi un tertip prin care partidul vrea să se mențină la putere după următoarele alegeri.

În timp ce PD promovează trecerea RM la sistemul electoral uninominal sau mixt, Georgia vrea să renunţe la el pe motiv că slăbeşte şansele opoziţiei de a ajunge în Parlament

Sistemul electoral mixt sau uninominal, promovat cu atâta vănă de PD, un partid cu un rating de 2.7%, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, al cărui antirating este şi mai dezastruos - de peste 90 la sută, este respins în statele care se vor democraţii adevărate.
jurnal.md

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, va cere Parlamentului modificarea sistemului electoral

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a declarat că va propune Parlamentului să schimbe sistemul electoral, așa încât deputații să nu mai fie aleși pe liste de partid, ci în circumscripții uninominale.
europalibera.org

Vlad Plahotniuc EXPLICĂ AVANTAJELE votului uninominal: Cetățenii vor putea demite deputații CORUPŢI

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a explicat, în cadrul unui briefing de presă, avantajele votului uninominal.
mesaj.md