6.290 vizualizări

„Furtul miliardului”, un subiect de actualitate pentru jurnaliști

Banca Națională a Moldovei a primit joi, 13 aprilie 2017, cea de-a patra notă informativă a Companiei Kroll, cu privire la investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova. Potrivit experților Kroll, în frauda bancară au fost implicate mai multe companii din țara noastră, care au acționat concertat și care aveau legătură cu „Grupul Shor”. De facto, din acest grup care a acționat coordonat au făcut parte cel puțin 75 de companii, cărora în perioada 2012-2014 le-au fost acordate volume semnificative de credite neperformante de către „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”. Drept urmare, la sfârșitul anului 2014, băncile în cauză au ajuns în stare de insolvabilitate.

Noile dezvăluiri ale Kroll au resuscitat interesul mass-media pentru „furtul miliardului”, iar știrile la subiectul dat au curs gârlă. Tema a fost reflectată de majoritatea instituțiilor de presă, deși au fost sesizate mici diferențe de abordare. Astfel, Today.md a scos în prim-plan progresul înregistrat de investigația Kroll, Unimedia.md a desprins opt concluzii din nota informativă, iar Realitatea.md a pus accent pe „actorii” fraudei bancare. Vedeți mai jos selecția de știri.

BNM a primit a patra notă informativă privind progresul înregistrat de investigația Kroll

Banca Națională a Moldovei a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în învestigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova. Ca urmare a fraudei, trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA (BEM), Banca Socială SA (BS) și Unibank SA (UB) au ajuns în stare de insolvabilitate la sfârșitul anului 2014.
today.md

OFICIAL! Noua investigație a companiei „Kroll” a DEMONSTRAT implicarea lui Ilan Șor. Miliardul furat constituie de fapt 600 mln de dolari

Banca Națională a Moldovei a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în învestigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova.
realitatea.md

Opt concluzii desprinse din nota infromativă Kroll

Expertul economic, Veaceslav Ioniță aprecieză faptul că Kroll a reușit să identifice o soluție, cum să informezi opinia publică despre mersul anchetei și totodată să păstreze secretul anchetei.
unimedia.info