4.554 vizualizări

Faptul divers, folosit ca unealtă de manipulare în știrile de la protestul din 1 iulie din Chișinău: protestatari alcoolizați, trafic blocat și copil pierdut în mulțime

Mii de oameni au protestat duminică, 1 iulie, în centrul Chișinăului,  împotriva anulării alegerilor locale din capitală, câștigate de Andrei Năstase, candidatul Platformei DA. La protestul intitulat „Oprim Dictatorul! ” oamenii au scandat „Jos Mafia” și „Unitate”, iar la final a fost adoptată o rezoluție prin care s-a cerut confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase. Concomitent, protestatarii au cerut anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot, precum și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor. Pentru jurnaliști, evenimentul a fost un bun prilej pentru a face reportaje și relatări de la fața locului, însă unii dintre ei au căutat să interpreteze faptele și declarațiile, deplasând accentele. Publika.md a transmis părerea persoanelor care au consumat alcool și care nu puteau explica de ce se află la protest, adăugând că în centru s-a adunat un număr mic de oameni, traficul a fost blocat, iar o familie și-a pierdut copilul în mulțime, după care l-a găsit. A-tv.md (min. 13.00- 18.00) a realizat un reportaj similar, notând că în centrul capitalei este o „adunătură de oameni” și că un copil s-a pierdut în mulțime, iar ulterior și-a găsit părinții. În același timp, jurnaliștii Accent TV au spus că Maia Sandu se distanțează de PAS și că a fost păzită de bodyguarzi. Ambele posturi TV, în loc să informeze publicul despre motivele protestului și revendicările oamenilor, au atras atenție în primul rând unor fapte diverse, punând într-o lumină negativă persoanele venite la miting. Protv.md a reflectat protestul printr-un reportaj echilibrat și informativ, în care s-au regăsit atât vocile liderilor manifestației, cât și ale oamenilor din mulțime, împreună cu exemple din sloganele și revendicările acestora. Vedeți mai jos diferența dintre reportaje.

Protest în centrul Capitalei. Câte persoane s-au strâns în PMAN. IMAGINI DIN DRONĂ (FOTO)

Protestul a început la ora 14:00, iar după jumătate de oră de manifestaţie, potrivit poliţiei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale erau aproximativ 4.500 de oameni. În punctul culminant al protestului, numărul celor adunaţi a ajuns la şapte mii.
publika.md

Zeci de mii de oameni au protestat in PMAN. Veniti din intreaga tara, oamenii au manifestat fata de anularea alegerilor, dar si impotriva guvernarii. Protestatarii si-au varsat toata furia in slogane ingenioase. Filmul mitingului - VIDEO

Piata Marii Adunari Nationale a fost astazi din nou scena unui amplu protest. Veniti din intreaga tara, oamenii au manifestat fata de anularea alegerilor, dar si impotriva guvernarii.
protv.md

Cronica protestului "DA" - "PAS"

Duminică în centrul capitalei a avut loc un nou protest organizat de către liderii PPDA și PAS. Manifestația din weekend-ul trecut s-a dovedit a fi una interesantă din prisma mai multor aspecte.
a-tv.md