6.465 vizualizări

Eliberarea Nadiei Savcenko, între geopolitică și obiectivitate jurnalistică

Nadia Savcenko, pilotul ucrainean condamnat, la 22 martie a.c., la 22 de ani de închisoare de către un tribunal din Rusia, a fost eliberată din detenție miercuri, 25 mai, în schimbul a doi militari ruşi judecați pentru terorism în Ucraina. Cea care a fost declarată „erou al Ucrainei” a aterizat la Kiev în după amiaza zilei de 25 mai, fiind adusă acasă la bordul avionului președintelui ucrainean. Presa de la Chișinău a urmărit dis-de-dimineață subiectul – ce-i drept, preponderent din media internaționale, care se pare că au avut mai mult acces la sursele implicate în complicatul schimb de prizonieri. Cine și cum a pus accentele, vedeți mai jos.

LIVETEXT. Declarațiile lui Poroșenko și Savcenko după aterizarea pe aeroportul Borispoli

În aceste momente, pilotului Nadejda Savcenko i-a fost înmânat Ordinul Ucrainei de către președintele Petro Poroșenko.
agora.md

Pilotul ucrainean Nadia Savchenko, eliberata din inchisoare in schimbul a 2 prizonieri. Poroshenko a mers dupa ea in Rusia

Pilotul ucrainean Nadejda Savcenko, condamnata de Rusia la 22 de ani de inchisoare, a fost eliberata si a ajuns in aceasta dupa amiaza in Ucraina.
protv.md

Prima declarație a Nadiei Savchenko după aterizarea la Kiev

Nadejda Savcenko a aterizat câteva minute în urmă pe aeroportul Borispol din Kiev. Aceasta și-a cerut scuze pentru că ar putea fi prea dură, din motiv că de mult nu vorbit cu cineva. Savcenko și-a cerut scuze de la mamele prizonierilor și soldaților uciși în Donbas.
deschide.md