6.234 vizualizări

Deportările staliniste, un episod dramatic reflectat multilateral de jurnaliști

Oameni simpli, politicieni, activiști, dar și rude ale deportaților au depus miercuri, 6 iulie, flori la monumentul „Trenul Durerii” din Scuarul Gării din Chișinău, ridicat în memoria victimelor deportărilor staliniste din Basarabia. Oamenii i-au comemorat, astfel, pe toți cei care la 6 iulie 1949, dar și în alți ani, au fost deportați, familii întregi, în Siberia. Evenimentul care marchează acest episod dramatic din istoria neamului nostru a fost un subiect predilect pentru jurnaliști. Vă oferim mai jos o selecție de știri în care veți regăsi atât mărturii ale deportaților și explicații ale istoricilor, cât și declarațiile făcute de politicieni.

Flori şi lumânări pentru „nemuritorii Basarabiei”: Mii de oameni i-au comemorat pe cei deportaţi pe vecie // FOTOREPORTAJ

Mii de oameni au comemorat astăzi victimele deportărilor staliniste. Ei au depus flori şi lumânări pentru cei care au fost deportaţi pe vecie.
jurnal.md

Doliu în Republica Moldova: 6 iulie 1949, al doilea val al deportărilor din Basarabia

Miercuri, 6 iulie, este zi de doliu în Republica Moldova, unde drapelele au fost coborâte în bernă, în memoria victimelor deportărilor staliniste. În urmă cu exact 67 de ani, în noaptea de 6 spre 7 iulie 1949, 36.000 de oameni au fost înghesuiţi în vagoane pentru vite şi trimişi în Siberia.
rfi.ro

Astăzi sunt comemorate victimele deportărilor staliniste

Conducerea ţării, politicieni, activişti şi familii ale deportaţilor au depus, miercuri, flori la monumentul victimelor deportărilor staliniste din scuarul Gării, comemorând astfel oamenii care au avut de suferit de pe urma represiunilor staliniste.
ipn.md