4.635 vizualizări

Declarația PPE, între judecăți de valoare și etichetări

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, și Președinția Grupului PPE au emis o declarație joi, 22 iunie, prin care îndeamnă Chișinăul să respecte recomandările experților Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral. În declarație se menționează că ansamblul de concluzii formulate de Comisia de la Veneţia confirmă în mod clar convingerile şi preocupările PPE cu privire la gravitatea proiectului propus de Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor, de a modifica legea electorală. Jurnaliștii de la Chișinău au urmărit reacția oficialilor europeni, știrile fiind din cele mai diverse, iar pe alocuri și tendențioase. Bunăoară, portalul Democracy.md a realizat o știre ce abundă în etichetări și judecăți de valoare: „aprig susținător al lui Vlad Filat”, „Maia Sandu l-a determinat pe liderul PPE, Joseph Daul, să desconsidere dorința 60% din populația Moldovei”. Ziarulnational.md a pus accent pe notorietatea Partidului Popular European, notând în titlu că „Cel mai influent partid din UE solicită Chișinăului să retragă proiectul comun al PD și PSRM de schimbare a sistemului electoral”, iar Independent.md a realizat o știre neutră și echilibrată. Vedeți mai jos selecția de știri.

Maia Sandu l-a determinat pe liderul PPE, Joseph Daul, să disconsidere dorința 60% din populația Moldovei

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, în trecut un aprig susținător al lui Vlad Filat, desconsideră opinia celor peste 60 % din cetățenii Republicii Moldova care doresc schimbarea sistemului electoral.
democracy.md

Joseph Daul recomandă Chişinăului să respecte avizul Comisiei de la Veneția și să renunţe la schimbarea sistemului electoral

Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi Preşedinţia Grupului PPE îndeamnă autorităţile de la Chişinău să respecte recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia referitoare la schimbările aduse sistemului electoral, conform unei declaraţii oficiale, în care PD şi PSRM sunt dur criticate pentru faptul că vor să se menţină la guvernare cu orice preţ.
independent.md

Cel mai influent partid din UE solicită Chișinăului să RETRAGĂ proiectul comun al PD și PSRM de schimbare a sistemului electoral: În caz contrar, fondurile UE vor fi AMÂNATE

Președinția Partidului Popular European (PPE) și Președinția Grupului PPE îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să urmeze recomandările din 19 iunie curent ale Comisiei de la Veneția referitoare la schimbările aduse sistemului electoral al țării, considerând că acest proiect își propune doar să mențină la putere socialiștii și democrații.
ziarulnational.md