3.309 vizualizări

Cum sunt „citite” sondajele de presă?

Președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip, precum și liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase sunt politicienii care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, se arată într-un sondaj făcut public luni, 26 noiembrie, de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova. Potrivit sondajului, Igor Dodon se bucură de încrederea a 26,1% din respondenți, urmat de Pavel Filip cu 8,2%, iar pe locul trei — de Maia Sandu cu 6,5%, fiind urmată de liderul PPDA, Andrei Nastase cu 5,3%. Datele cercetării au fost tratate selectiv de presă, fapt care poate contraria publicul. Astfel, Aif.md s-a referit în titlul știrii sale doar la eșantionul celor deciși, care prezintă o cifră mult mai favorabilă lui Igor Dodon, pe care îl arată drept lider detașat cu 44 la sută: „Igor Dodon rămâne fără îndoială favoritul oamenilor: în președinte au încredere de 34 ori mai mulți cetățeni decât în Candu”. În același timp, site-ul Abcnews.md a favorizat PDM-ul, dând unele aprecieri în titlu și comparând rezultatele obținute de liderii opoziției cu ratingul premierului Filip: „Tendinţă relevantă: Cetăţenii au o încredere mai mare în Pavel Filip, decât în Andrei Năstase şi maia Sandu”. Portalul Protv.md a relatat neutru și fără a da aprecieri, oferind informația în mod corect. Vedeți mai jos selecția de știri:

Додон остается безоговорочным фаворитом населения: президенту доверяют в 34 раза больше граждан, чем Канду (ФОТО)

Игорь Додон и возглавляемая им администрация президента стабильно лидируют в предпочтениях граждан. Об этом свидетельствует очередной опрос общественного мнения, результаты которого были представлены сегодня в Кишиневе.
aif.md

Igor Dodon si Pavel Filip - printre cei mai populari politicieni. Maia Sandu ocupa locul trei, fiind urmata de liderul PPDA, Andrei Nastase. Pe ce loc sunt Plahotniuc si Sor. Sondaj - FOTO

Rezultatele unui sondaj efectuat de Asociatia Sociologilor si Demografilor, la comanda unui ONG de pe langa CSI arata ca presedintele Igor Dodon si premierul Filip sunt cei mai populari politicieni din tara noastra.
protv.md

Tendinţă relevantă: Cetăţenii au o încredere mai mare în Pavel Filip, decât în Andrei Năstase şi maia Sandu

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a prezentat un sondaj de opinie. În cadrul acestuia, s-a confirmat statutul lui Igor Dodon ce personalitate politică cu cea mai mare încredere.
abcnews.md