5.004 vizualizări

Avizul CC privind introducerea sintagmei limba română în Constituție, prezentată unilateral și eronat

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv marți, 31 octombrie, proiectului de modificare a articolului 13 din Constituție privind schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu cea de „limba română”. Prin avizul CC, proiectul urmează să ajungă în plenul Parlamentului pentru a fi votat. Însă pentru ca limba română să devină limbă de stat prin Legea Supremă, va fi nevoie de votul a 67 de deputați. A-tv.md (instituție media afiliată socialiștilor) a reflectat acest subiect exclusiv din perspectiva președintelui Igor Dodon și a PSRM: „Dodon: Încercările de a legifera limba română ca limbă de stat în RM, sunt inacceptabile”. Argumentul.info și-a indus cititorii în eroare menționând că „avizul CC intră în vigoare la data aprobării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova” și fără a informa că pentru modificarea Legii Supreme e nevoie de o majoritate de 2/3 din voturi ale deputaților. Radiochisinau.md a relatat știrea dată echilibrat și neutru. Vedeți mai jos selecția de știri.

Dodon: Încercările de a legifera limba română ca limbă de stat în RM, sunt inacceptabile

Limba moldovenească este limba istorică a poporului moldovenesc. Despre aceasta denotă datele recensămîntului populației, sondajele de opinie și informațiile din arhivele medievale.
a-tv.md

Curtea Constituțională a dat undă verde pentru LIMBA ROMÂNĂ în Constituția R.Moldova. Parlamentul va decide

Curtea Constituțională a avizat marți, 31 octombrie, un proiect de modificare a articolului 13 din Constituție privind schimbarea sintagmei „limba moldovenească” în limba română.
radiochisinau.md

Limba română va fi introdusă în Constituție. Dodon: „Putem organiza un referendum”

Limba română va fi introdusă în Constituție drept limbă oficială de stat. Curtea Constituțională (CCM) a oferit marți, 31 octombrie, aviz pozitiv pentru modificarea articolului 13 din Legea Supremă a Statului.
argumentul.info