144.257 vizualizări

Ajutorul financiar european, între menajări și critici ale presei

Acordarea asistenței financiare pentru Republica Moldova a fost subiectul unor discuții aprinse purtate marți, 16 mai, în plenul Parlamentului European. Mai mulți eurodeputați și-au expus opinia față de guvernarea de la Chișinău, unele declarații fiind destul de critice. În urma dezbaterilor, Legislativul comunitar a amânat cu cel puțin o lună discutarea posibilului său acord pentru o asistență financiară de 100 de milioane de euro, promisă Republicii Moldova de către Comisia Europeană. Presa de la Chișinău a urmărit dezbaterile de la Strasbourg, iar știrile la acest subiect au fost dintre cele mai diferite. Portalul Zugo.md a înclinat balanța în favoarea guvernării de la Chișinău, selectând trei declarații pozitive la adresa conducerii Republicii Moldova și doar o opinie critică, pe care însă a trunchiat-o. La polul opus, Independent.md a abundat în declarații critice la adresa oficialilor moldoveni („În țară înflorește corupția”, „oligarhul Plahotniuc cumpără deputați la bucată”), în timp ce Europalibera.org a realizat un material echilibrat și informativ, în care s-au regăsit atât argumentele pro și contra ajutorului financiar pentru țara noastră. Vedeți mai jos selecția de știri.

Europarlamentarul Igor Šoltes, despre acordarea asistenței financiare: „Moldova merită să o susținem”

Acordarea sprijinului financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost una din cele mai dezbătute în ședința de marți a Parlamentului European. În favoarea, dar și contra acestui argument s-au expus zeci de europarlamentari.
zugo.md

UE ar putea condiționa ajutoarele financiare pentru Chișinău

Comisia Europeană va aștepta recomandarea Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a sistemului electoral din R.Moldova.
europalibera.org

Critici dure în Parlamentul UE: Guvernul „proeuropean” de la Chișinău – un fals. În țară înflorește corupția. Plahotniuc cumpără deputații la bucată

Critici dure pentru Republica Moldova. Europarlamentarii au criticat dur țara noastră în cadrul plenarei Parlamentului European de la Strasbourg, de marți, 16 mai, din cauza încercării de a schimba sistemul electoral în unul mixt, precum și înțelegerea dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc și președintele Igor Dodon în acest sens.
independent.md