3.272 vizualizări

Acordarea pazei de stat pentru președinta Curții Constituționale, abordată prin prisma salariilor „grase” sau analizei riscurilor

Marți, 20 aprilie, presa a informat despre faptul că Domnica Manole, președinta Curții Constituționale (CC), beneficiază de protecție și pază de stat în urma unui demers depus de reprezentanții Secretariatului instituției la Președinție. Drept temei pentru această solicitare, potrivit CC, ar fi fost mai multe amenințări lansate la adresa magistratei Înaltei Curți prin intermediul rețelelor sociale, alerta falsă cu bombă la sediul CC, precum și declarațiile unor politicieni după pronunțarea decizie privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului

Unele instituții media au recurs la accente în reflectarea subiectului. NTV Moldova, bunăoară, a pus accent pe veniturile președintei CC, titrând: „Domnica Manole se bucură nu doar de salarii grase și pensie de lux, aceasta are pază achitată de banii statului”. Deși citează o altă sursă media, concluzia potrivit căreia „Manole se bucură de acest beneficiu după decizia din 15 aprilie 2021, când i-a permis Maiei Sandu să dizolve Parlamentul” nu se regăsește în materialul sursei primare. Mai mult, NTV Moldova amintește despre salariul președintei CC, adăugând că „chiar și așa, Manole s-a adresat la Parlament pentru a cere majorarea lefii”.

Portalul Telegraph.md accentuează că decizia de a i se oferi președintei CC pază și protecție de stat a fost luată „fără o evaluare a riscurilor” – „Fără o analiză a riscurilor, Maia Sandu i-a oferit Domnicăi Manole bodyguard și protecție de stat”. În material, autorii notează că „instituțiile de forță, cum ar fi Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne, nici măcar nu au fost solicitate pentru a verifica existența unor presupuse amenințări la adresa conducerii Curții Constituționale”.

Redacția TV8.md a titrat: „/VIDEO/ Domnica Manole dispune de pază de stat în urma solicitării Curții Constituționale”. Jurnaliștii informează că CC a cerut Președinției pază de stat și explică circumstanțele legale a acestei decizii. 

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Sursă foto: Zdg.md

Domnica Manole se bucură nu doar de salarii grase și pensie de lux, această are pază achitată de banii statului

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, beneficiază de pază de stat. Despre aceasta scrie Ziarul de Gardă. Potrivit sursei citate, Manole se bucură de acest beneficiu, după decizia din 15 aprilie 2021, când i-a permis Maiei Sandu să dizolve Parlamentul. Amintim că președintele CC, Domnica Manole, anul trecut a primit un salariu lunar de aproape 45 de mii de lei. Chiar și așa, Manole s-a adresat la Parlament pentru a cere majorarea lefii.
NTV Moldova

/VIDEO/ Domnica Manole dispune de pază de stat în urma solicitării Curții Constituționale

Președinta Curții Constituționale (CC) Domnica Manole dispune de pază de stat în urma solicitării făcute de CC către Președinție. Informația a fost confirmată de către purtătoarea de cuvânt a Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS). Olga Baciu a declarat că protecția a fost solicitată în temeiul legii cu privire la SPPS. Purtătoarea de cuvânt a CC a spus că nu poate comenta pe deplin circumstanțele și nu poate preciza durata pentru care este acordată paza, din motive de securitate. „Prin demersul Secretariatului Curții Constituționale s-a solicitat acordarea pazei de stat pentru Președintele Curții Constituționale.
Tv8.md

Fără o analiză a riscurilor, Maia Sandu i-a oferit Domnicăi Manole bodyguard și protecție de stat

Urmare a solicitării Curții Constituționale către Președinția Republicii Moldova, în temeiul Legii 134/2008 a fost dispusă acordarea protecției doamnei Domnica Manole de către SPPS, informează Telegraph.md, cu referire la un răspuns oferit de către SPPS. Din informațiile oferite de către instituția interpelată, se înțelege că președintele Maia Sandu i-a oferit Domnicăi Manole pază și protecție de stat fără o evaluare a riscurilor, iar instituțiile de forță, cum ar fi SIS și MAI, nici măcar nu au fost solicitate pentru a verifica existența unor presupuse amenințări la adresa conducerii Curții Constituționale.
Telegraph.md