3.734 vizualizări

Investigația Rise Moldova – sursă de inspirație pentru știri false tirajate de unele portaluri de știri

Portalul RISE Moldova a publicat miercuri, 5 septembrie, o investigație în care sunt identificate patru dintre proprietățile din străinătate ale liderului PD, Vladimir Plahotniuc. Potrivit investigației, liderul democrat deține vile în Elveția, Franța și România în valoare de peste 30 de milioane de euro, adică mai mult de o jumătate de miliard de lei. Știrea a suscitat o reacție puternică în mediul online, iar investigația dată a devenit, la rândul ei, subiect de știre pentru mai multe portaluri moldovenești. Deschide.md a completat informația din investigație cu reacția purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, care a declarat că cele expuse nu a aduc nimic nou și reprezintă „copy-paste din articolele din anii precedenți din campania de manipulare a unor posturi, inclusiv Jurnal TV”. Today.md (instituție afiliată democraților) a titrat „Ce nu a descoperit RISE despre casele lui Plahotniuc și au aflat alții cu imaginația mai bogată”. Cititorii Today.md nu au fost informați despre investigația RISE, în schimb le-a fost prezentată o știre pamflet, iar cine s-ar informa exclusiv de pe acest site, ar fi rămas confuz, întrucât în știrea falsă protagoniști sunt Elon Musk și Vlad Plahotniuc. Radio Chișinău a reflectat subiectul echilibrat, preluând aspectele esențiale ale investigației.

Ce nu a descoperit RISE despre casele lui Plahotniuc și au aflat alții cu imaginația mai bogată

Jurnaliștii de la RISE Moldova fac mare agitație din cea mai recentă investigație, în care vorbesc din nou despre proprietățile șefului democraților, Vlad Plahotniuc.
today.md

Vilele ascunse ale lui Vlad Plahotniuc. Valoarea a patru dintre ele este de peste jumătate de miliard de lei (Rise Moldova)

De când s-a făcut politician, Vladimir Plahotniuc a avut grijă să-și ascundă proprietățile de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse, scrie Rise Moldova.
radiochisinau.md

RISE a numărat casele lui Plahotniuc. Reacția purtătorului de cuvânt al PDM

Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat deține mai multe vile peste hotarele Republicii Moldova, suma acestora ridicându-se la peste 30 de milioane de euro.
deschide.md