3.636 vizualizări

Verdictul CEC în cazul alegerilor locale din capitală – accent pe scandal sau pe votul contra?

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile din Chişinău, printr-o decizie anunțată vineri, 29 iunie. Decizia CEC, având la origine trei hotărâri consecutive ale instanțelor de judecată moldovene, anulează atât rezultatele turului doi de scrutin, cât și turul întâi al alegerilor locale. Astfel, membrii CEC au invocat două articole din Codul Electoral pentru a motiva concluzia logică a unei asemenea decizii — și anume, că repetarea scrutinului în acest an e imposibilă. Jurnaliștii au scris pe larg despre acest subiect, însă au nuanțat diferite aspecte, ceea ce a dus la o interpretare diferențiată a evenimentului. Astfel, portalul Stiri.md a titrat că la ședința CEC a fost „scandal”, fără a explica anume despre ce este vorba: „Scandal la ședința CEC privind anularea alegerilor din Chișinău”. Independent.md a scos în prim-plan faptul că doi membri CEC au nu au susținut hotărârea, iar Europalibera.org a relatat neutru și echidistant. Vedeți mai jos selecția de știri.

Scandal la ședința CEC privind anularea alegerilor din Chișinău

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat astăzi act de deciziile instanțelor de judecată și a declarat nule alegerile locale noi din Chișinău, la propunerea președintei autorității electorale, Alina Russu.
stiri.md

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile din Chişinău

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile din Chişinău, invalidate prin trei decizii consecutive ale instanţelor de judecată moldovene. Totodată, invocând două articole din Codul Electoral, CEC a spus că repetarea scrutinului e imposibilă.
europalibera.org

CEC a luat act de anularea alegerilor din Chișinău. Doar doi membri ai Comisiei s-au opus, solicitând amânarea deciziei

Comisia Electorală Centrală a votat, cu majoritate de voturi, decizia cu privire la declararea nulității alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din 20 mai 2018 (turul I) – 3 iunie 2018 (turul II).
independent.md