3.044 vizualizări

Protestul împotriva invalidării rezultatelor alegerilor locale, prezentat selectiv și tendențios

Mii de oameni s-au adunat duminică, 24 iunie, în centrul Chișinăului ca să protesteze împotriva invalidării rezultatelor alegerilor pentru postul de primar al capitalei, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Oamenii au criticat autoritățile și sistemul judecătoresc, scandând lozinci precum „Hoții” și „Votul meu contează”, iar la sfârșitul mitingului s-au angajat printr-o rezoluție să protesteze până când mandatul lui Năstase va fi validat. Demonstrații de solidaritate cu protestul de la Chișinău au fost organizate și în diaspora moldoveană din mai multe orașe europene.

Protestul a oferit un spațiu larg de interpretare a evenimentelor pentru mai multe instituții de presă, iar unele nu au ezitat să manipuleze și faptele, și contextul. Publika.md a tratat subiectul într-o manieră tendențioasă, prezentând faptele selectiv: a pus accent pe numărul mic al manifestanților și a selectat părerile participanților astfel încât să pună în lumină negativă protestul, arătând fie opinii defavorabile, fie persoane care nu știau pentru ce au venit sau refuzau să vorbească. Știrea nu conține nicio sursă directă care să exprime dezideratele participanților sau ale organizatorilor, iar citatele lui Andrei Năstase au fost alese tendențios. Portalul Actual.md a lipsit cititorii săi de informații privind protestul și a scos în prim-plan detaliile privind organizarea manifestației: „Protestul a fost prost organizat. A recunoscut-o chiar cel care a chemat oamenii în centrul Capitalei, Andrei Năstase”. Protv.md a realizat un reportaj amplu, informativ și echilibrat, în care s-au prezentat părerile manifestanților, lozincile și pancartele cu care au venit la protest, date privind numărul de participați oferit de poliție și au contactat a doua sursă (PDM), pentru a comenta criticile aduse guvernării.

Protest în centrul Capitalei. Aproximativ trei mii de persoane prezente. IMAGINI DIN DRONĂ (FOTO/VIDEO)

Aproximativ trei mii de protestatari s-au adunat astăzi în centrul Capitalei, pentru a cere validarea mandatului de edil al lui Andrei Năstase. La demonstraţie sunt şi mai multe persoane din raioanele țării, asta deşi nu au participat și nici nu au dreptul să participe la alegerile din Capitală.
publika.md

Piata Marii Adunari Natioanale s-a umplut astazi de protestatari. Veniti din intreaga tara, oamenii au manifestat pasnic fata de invalidarea alegerilor, dar si impotriva guvernarii - VIDEO

Piata Marii Adunari Natioanale s-a umplut astazi de oameni. Veniti din intreaga tara, acestia au protestest pasnic fata de invalidarea alegerilor, dar si impotriva guvernarii. Manifestantii au venit echipati cu pancarde ingenioase, dar si arme simbolice cum ar fi sabii din plastic sau furci din carton.
protv.md

Năstase recunoaște: Protestul a fost prost organizat!

Protestul a fost prost organizat. A recunoscut-o chiar cel care a chemat oamenii în centrul Capitalei, Andrei Năstase.
actual.md