3.850 vizualizări

A fi sau a nu fi: Decizia Curții Constituționale privind statutul limbii ruse

Curtea Constituțională a respins luni, 4 iunie, sesizarea Partidului Liberal, care consideră că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și a actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției. Curtea Constituțională a constatat că statutul limbii române ca limbă de stat nu este amenințat și nici minoritatea rusă nu este discriminată pozitiv în raport cu alte minorități. Astfel, statutul limbii ruse rămâne în continuare neschimbat. Această decizie a fost prezentată contradictoriu în presă, pe alocuri creând confuzie printre cititori. Libertv.md a notat că limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare în R. Moldova: „Dreptate pentru limba română! Limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare pe teritoriul Republicii Moldova”, în timp ce Timpul.md titrează opusul: „Curtea Constituțională a respins sesizarea liberalilor. Limba rusă rămâne limbă de comunicare interetnică”. Europalibera.org a fost cel mai aproape de realitate, prezentând fidel decizia Curții: „Curtea Constituțională de la Chișinău: obligativitatea utilizării limbii ruse nu contravine Constituției”. Vedeți mai jos selecția de știri.

DREPTATE pentru limba română! Limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare pe teritoriul Republicii Moldova

Legea din 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești a fost declarată desuetă, ceea ce înseamnă că nu mai este actuală. Curtea Constituțională a stabilit astfel că limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare pe teritoriul Republicii Moldova.
libertv.md

Curtea Constituțională de la Chișinău: obligativitatea utilizării limbii ruse nu contravine Constituției

Curtea Constituțională a respins plângerea Partidului Liberal care consideră că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă, ar contraveni Constituției.
europalibera.org

Curtea Constituțională a respins sesizarea liberalilor. Limba rusă rămâne limbă de comunicare interetnică

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputaților liberali. Potrivit deciziei, limba rusă rămâne a fi limbă de comunicare interetnică, iar Curtea poate să verifice constituționalitatea legilor adoptate până la intrarea în vigoare a Constituției. Totodată, Curtea a constatat că Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti este depășită și nu corespunde realității actuale.
timpul.md