4.821 vizualizări

Statutul de observator al Moldovei în Uniunea Eurasiatică – realitate sau manipulare?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat în după-amiaza zilei de 14 mai, la Soci, că liderii Uniunii Economice Eurasiatice au convenit să acorde Republicii Moldova statutul de observator. Prezent la eveniment, președintele Igor Dodon a declarat că este o zi importantă și „un moment istoric pentru Republica Moldova”. În același timp, la Chișinău, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, a declarat  marți, 15 mai, că Republica Moldova nu poate obține acest statut fără o cerere depusă de autorități, iar un demers în acest sens nu a fost făcut. Abordarea subiectului de către jurnaliști a fost extrem de diferită. A-tv.md (instituție afiliată socialiștilor) a omis reacția democraților și s-a concentrat pe declarațiile triumfaliste ale președintelui Dodon făcute la Soci. Publika.md (instituție afiliată democraților) a văzut în declarațiile președintelui „PR politic” și a relatat pe larg replica democraților. Europalibera.org a abordat subiectul neutru, detașându-se de preferințele politice. Vedeți mai jos selecția de știri.

Исторический день! Республика Молдова получила статус наблюдателя при ЕАЭС

Республика Молдова официально получила статус наблюдателя при Евразийском экономическом союзе - крупнейшей торгово-экономической площадке мира.
a-tv.md

Vitalie Gămurari: Parlamentul și Guvernul nu au făcut nici un demers legal pentru ca R. Moldova să fie admisă ca observator în UEE

Partidul Democrat a contestat valabilitatea juridică a statutului de observator, primit luni de R.Moldova pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică, cu ocazia reuniunii de la Soci la care a fost prezent și președintele Igor Dodon.
europalibera.org

Dodon minte ca să își facă PR. Statutul de observator în Uniunea Eurasiatică este decis de Parlament Citește mai mult: https://www.publika.md/dodon-minte-ca-sa-isi-faca-pr-statutul-de-observator-in-uniunea-eurasiatica-este-decis-de-parlament_3005943.html#ixzz5Fa4Xu65a Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

Pentru ca Republica Moldova ca țară Parlamentară să primească statut de observator în Uniunea Eurasiatică este nevoie ca Parlamentul și Guvernul să își dea acordul, deoarece decizia aparține acestor instituții și nicidecum președinției.
publika.md