8.399 vizualizări

Discuțiile despre R. Moldova la Bruxelles — de la critici la menajamente jurnalistice

Consiliul Afaceri Externe al UE susține că autoritățile din R. Moldova trebuie să-și întărească eforturile pentru lupta împotriva corupției, dar și reformarea sistemului judiciar. Totodată, Consiliul Afaceri Externe al UE își exprimă regretul că noua lege electorală nu a abordat unele dintre recomandările-cheie ale avizului Comisiei de la Veneția și declară că noul sistem electoral trebuie să fie monitorizat. Concluziile adoptate la Bruxelles luni, 26 februarie, au fost pe larg mediatizate la Chișinău. Jurnaliștii au pus accentele în funcție de interesele editoriale. Astfel, Mesaj.md a trecut cu vederea criticile de la Bruxelles și a punctat necesitatea continuării reformelor, în timp ce Jurnal.md a scos în prim-plan regretul Consiliului Afacerilor Externe că R. Moldova a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția. Zdg.md a abordat amplu subiectul, reflectând neutru și informativ concluziile Consiliului Afacerilor Externe. Vedeți mai jos selecția de știri.

Consiliul pentru Afaceri Externe al UE: Moldova trebuie să continue transformările inițiate în 2016

Bruxelles-ul reafirmă angajamentul său pentru a consolida asocierea politică și integrarea economică dintre UE cu Republica Moldova. Acest lucru se menționează în concluziile Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, care a salutat pașii de reformare făcuți de țara noastră.
mesaj.md

(DOC) Consiliul Afaceri Externe al UE despre noul sistem electoral, frauda bancară și legea antipropagandă din R. Moldova

Consiliul Afaceri Externe al UE își exprimă regretul că noua lege electorală din R. Moldova nu a abordat unele dintre recomandările-cheie ale avizului Comisiei de la Veneția și declară că noul sistem electoral trebuie să fie monitorizat cu atenție în timpul campaniei electorale, în ziua alegerilor și în perioada ulterioară pentru a stabili impactul asupra democrației.
zdg.md

Critici dure de la Bruxelles: Consiliul Afacerilor Externe regretă faptul că autorităţile din RM au ignorat o parte din avizul Comisiei de la Veneţia şi cere investigarea imparţială a fraudei bancare

Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene îşi exprimă regretul pentru faptul că autorităţile de la Chişinău au ignorat o parte dintre recomandările avizului Comisiei de la Veneţia privind implementarea sistemului electoral mixt.
jurnal.md