4.639 vizualizări

(Update) Întrevederea Plahotniuc – Jagland: a fost sau n-a fost?

După ce luni, 4 decembrie, mai multe instituții media de la Chișinău au relatat despre întrevederea pe care ar fi avut-o la Strasbourg președintele PDM, Vlad Plahotniuc, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Ulterior însă, Ziarul de Gardă a semnalat că de fapt, secretarul general Thorbjørn Jagland avea programată doar o întrevedere cu ministrul de externe, Andrei Galbur, și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, având în agendă Planul de Acțiuni Consiliul Europei – Republica Moldova 2017-2020. Informația a fost confirmată de comunicatul publicat pe site-ul Consiliului Europei, care nu conține niciun fel de referințe la liderul PD, Vlad Plahotniuc, pe care comunicatele PD, preluate şi difuzate de media afiliată acestui partid, îl prezintă ca figură centrală a vizitei. Astfel, Publika.md a indus în eroare cititorii săi, anunțând în titlu că Vlad Plahotniuc ar fi avut o discuție cu demnitarul european: „Evoluţiile din dosarul transnistrean şi reformele din ţara noastră, discutate de președintele PDM Vlad Plahotniuc şi secretarul general al CoE”. Aceeași formulă a aplicat-o și Mesaj.md, notând: „Liderul PDM, despre cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei: Tot ce ține de problematica drepturilor omului și a bunei funcționări a justiției e foarte important pentru Moldova”. Europalibera.org, ca și Ziarul de Gardă, a adoptat o atitudine mai critică și detașată, punând la îndoială informațiile parvenite de serviciul de presă al partidului: „S-a aflat sau nu Vlad Plahotniuc în vizită oficială la Strasbourg?”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Liderul PDM, despre cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei: Tot ce ține de problematica drepturilor omului și a bunei funcționări a justiției e foarte important pentru Moldova

Aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a avut o întrevedere cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei. Potrivit serviciului de presă al formațiunii, subiectele principale abordate în cadrul întâlnirii au fost cooperarea Consiliului Europei cu Republica Moldova, reformele realizate în 2016 și 2017 în privința administrației publice centrale și a funcționării justiției, precum și evoluțiile din dosarul transnistrean.
mesaj.md

S-a aflat sau nu Vlad Plahotniuc în vizită oficială la Strasbourg?

Liderul principalului partid de guvernământ, Vlad Plahotniuc, a făcut o vizită la Strasbourg, întâlnindu-se cu reprezentanții CoE, inclusiv cu șeful Comisiei de la Veneția, care asigură consultanță constituțională în cadrul forului european.
europalibera.org

Evoluţiile din dosarul transnistrean şi reformele din ţara noastră, discutate de președintele PDM Vlad Plahotniuc şi secretarul general al CoE

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg, s-a întâlnit cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.
publika.md