3.764 vizualizări

Diferendul transnistrean văzut în culori diferite de mass-media și analiști politici

În perioada 27-28 noiembrie la Viena a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul “5+2”, la care Chișinăul și Tiraspolul au fortificat cele patru înțelegeri protocolare semnate săptămâna trecută. Este vorba despre asigurarea funcționalității nestingherite a școlilor românești din stânga Nistrului, apostilarea diplomelor transnistrene, asigurarea accesului la terenurile agricole din Dubăsari pentru fermierii moldoveni și restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului. Mai mulți analiști politici au analizat ultimele evoluții în rezolvarea diferendului transnistrean, presa de la Chișinău oferind amplu spațiu mediatic acestui subiect. Jurnal.md a cerut opinia expertului Vladimir Socor, care a considerat că puterea de la Chișinău își asumă deblocarea crizei transnistrene. Sputnik.md a vorbit cu expertul Serghei Markedonov, care a ales să noteze negocierile de la Viena drept „optimism cu gust amar”. Evzmd.md a realizat un material cuprinzător care a inclus atât părerile analiștilor, și cât și pe cele ale actorilor internaționali: „CUM se văd rezultatele obținute la negocierile de la Viena din dosarul transnistrean: între mulțumire și scepticism”. Vedeți mai jos selecția materialele.

Vladimir Socor, despre deblocarea crizei transnistrene şi asumarea meritelor de către puterea de la Chişinău: „Plahotniuc înţelege că a sărit calul şi vrea, prin Dodon, să se reconcilieze cu Rusia”

Săptămâna trecută, Chişinăul şi Tiraspolul au semnat patru documente importante care vizează rezovlarea unui şir de probleme între cele două maluri ale Nistrului.
jurnal.md

CUM se văd rezultatele obținute la negocierile de la Viena din dosarul transnistrean: între mulțumire și scepticism

Dacă actorii internaționali văd un pas înainte, după negocierile de la Viena în format 5+2 din dosarul transnistrean, nu de aceeași părere sunt și analiștii. Principalii negocieri ai Chișinăului și Tiraspolului au rămas pe aceleași pozițiile în privința discuțiilor privind „coșul politic” al dosarului.
evzmd.md

Negocierile de la Viena: Optimism cu gust amar în reglementarea transnistreană

Pe 27 noiembrie, la Viena a demarat o nouă rundă de negocieri a cadrul Consfătuiri permanente pe problemele politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean.
sputnik.md