3.756 vizualizări

Răspunsul PDM privind inițiativa de organizare a unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt, citat cu argumente și contraargumente

Partidul Democrat a venit marți, 28 noiembrie, cu o reacție la inițiativa mai multor reprezentanți ai societății civile de a organiza un referendum legislativ prin care să se anuleze sistemul electoral mixt. Purtătorul de cuvânt al democraților, Vitalie Gămurari, a declarat că se pronunță împotriva referendumului, calificând inițiativa „un fals și un nonsens, fiind imposibilă din punct de vedere juridic”. Presa a relatat pe larg despre acest subiect. Mesaj.md a notat exclusiv poziția democraților referitor la un eventual referendum : „PDM, către partidele și ONG-urile care vor anularea votului mixt: Să facă referendumuri pe banii lor”. Independent.md a reflectat dintr-o perspectivă mai critică argumentele democraților: „Când îi convine, PD-ul amintește de Comisia de la Veneția: „Referendumul nu poate avea loc” ”. Agora.md a reflectat subiectul neutru, referindu-se atât la argumentelor democraților, cât și la cele exprimate de reprezentanții societății civile, şi astfel a creat un tablou complet. Vedeți mai jos selecția de știri.

PDM, către partidele și ONG-urile care vor anularea votului mixt: Să facă referendumuri pe banii lor

Inițiativa privind un posibil referendum împotriva votului mixt ascunde o intenție absolut falsă. Și asta pentru că sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari, după ședința săptămânală a formațiunii.
mesaj.md

„Juridic este imposibil”. Reacția PD la inițiativa referendumului legislativ de anulare a sistemului mixt

Partidul Democrat a venit astăzi cu o reacție în privința inițiativei de organizare a unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, venită din partea mai multor reprezentanți ai societății civile.
agora.md

Când îi convine, PD-ul amintește de Comisia de la Veneția: „Referendumul nu poate avea loc”

Partidul Democrat se declară categoric împotriva referendumului pe care vrea să-l declanșeze societatea civilă, privind renunțarea la sistemul mixt și revenirea la cel proporțional.
independent.md