4.620 vizualizări

Exercițiile militare comune din Ucraina, sursă de titluri „sportive” și interpretări dramatice

În urma refuzului Președintelui Igor Dodon de a detașa un contingent militar al Armatei Naționale la un complex de exerciții militare desfășurate în comun cu NATO și forțele armate ucrainiene în luna septembrie în Ucraina, Guvernul a adoptat miercuri, 6 septembrie, o hotărâre prin care avizează totuși participarea contingentului militar moldovenesc. Însă actul guvernamental a fost suspendat aproape imediat de Igor Dodon, în timp ce Guvernul insistă pe valabilitatea deciziei sale.

Controversa nu a trecut neobservată în presă, care a profitat de ocazie pentru a o descrie în titluri expresive, iar unele surse media au reinterpretat spusele autorităților în mod diametral opus. Astfel, portalurile Unimedia.md și Agora.md au folosit în titluri expresii din domeniul sporturilor: „Ping-pong politic” (Unimedia), respectiv „Șah la Președinție” (Agora). De cealaltă parte, Accent TV a titrat: „Guvernul îndeamnă Armata Națională să nu se supună deciziei Președintelui”, mergând mai departe prin a spune în știre că „Prim-ministrul a decis să ignore autoritatea Președintelui în calitate de șef suprem al Armatei”. Radio Chișinău a oferit o știre echilibrată, informativă și neutră.

Vedeți mai jos selecția de știri:

Șah la Președinție: Militarii moldoveni vor merge la stagiu în Ucraina în baza unei hotărâri de Guvern

Guvernul Republicii Moldova insistă ca militarii moldoveni să participe la stagiul practic din Ucraina. Asta chiar dacă președintele Igor Dodon a anunțat că nu va permite acest lucru, în calitatea sa de comandant suprem al Armatei Naționale. „Nu pot înțelege argumentele”, a declarat șeful Executivului.
Agora.md

UPDATE | Igor Dodon suspendă hotărârea Executivului de a trimite militari la exerciții în Ucraina. Reacția Guvernului

Detașarea unui contingent de militari la exerciții multinaționale în Ucraina pare să provoace un război politic între Președinție și Guvern. După ce Igor Dodon a interzis participarea militarilor la aplicațiile respective, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre prin care aviza plecarea lor în Ucraina. Igor Dodon a suspendat decizia respectivă.
Radiochisinau.md

Правительство призвало армию ослушаться приказа президента

Премьер-министр Молдовы Павел Филипп решил пренебречь полномочиями президента как верховного главнокомандующего, и призвал национальную армию не подчиниться приказу президента и принять участие в военных учениях, которые проводит Украина и НАТО.
A-tv.md