3.652 vizualizări

Mărturiile moldovenilor stabiliți la Barcelona, între exclusivitate și generalizări șablonate

În urma atacului terorist comis la Barcelona în după-amiază zilei de 17 august au decedat 13 persoane și alte peste 20 au fost rănite. Știrea despre furgoneta care a lovit pietonii de pe artera principală a orașului, La Rambla, a făcut înconjurul lumii. Presa de la Chișinău a relatat subiectul încercând să ia legătura cu moldoveni stabiliți în Spania, pentru a reda detalii de la fața locului. Totuși, unghiul de abordare al unor materiale a fost deplasat, pe alocuri transmițând mesaje generalizatoare și instigatoare la ură, cum ar fi materialul publicat de Kp.md cu titlul „Imigranții moldoveni din Barcelona: Atentatul NU ne-a speriat, mai rău decât acasă, în Moldova, nu poate fi!”. Sputnik.md a menționat în titlu „exclusiv”, însă în știre se face referință la o discuție pe chat a unei femei pe nume Galina, cu rudele sale. Și portalul Agora.md a realizat un interviu cu o persoană stabilită în Spania, care a descris situația de la fața locului, acest material fiind cel mai apropiat de standardele jurnalismului. Vedeți mai jos selecția de materiale.

Молдавские гастарбайтеры в Барселоне: Мы теракта не испугались, хуже, чем дома, в Молдове, быть не может!

В столице Каталонии - много молдавских мигрантов и туристов, у всех шок и паника, но деньги надо зарабатывать, кормить семьи, поэтому все останутся и никто не уедет.
kp.md

O tânără din Moldova care locuiește în Barcelona: După atentat, locuitorii sunt panicați, iar orașul este paralizat

Moldoveanca Mihaela Musteață locuiește de circa 15 ani în orașul Barcelona. Tânăra activează într-o companie de catering.
agora.md

Exclusiv: o moldoveancă descrie coșmarul de după atacul terorist din Barcelona

O cetățeancă a Republicii Moldova, pe nume Galina, care se află la Barcelona, a descris ceea ce a văzut după atacul terorist comis joi cu utilizarea unei furgonete care a strivit mai mulți pietoni.
sputnik.md