3.562 vizualizări

Declarațiile lui Johannes Hahn, între omisiune și scepticism jurnalistic

Comisarul European pentru Politică Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a declarat luni, 10 iulie, că Republica Moldova ar trebui să continue implementarea reformelor și abia după aceea să treacă la următoarea etapă în relațiile cu UE – depunerea cererii de aderare. Declarația făcută la Chișinău vine în contextul în care săptămână trecută președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre depunerea cererii de aderare a R. Moldova la UE până la alegerile din 2018. Totodată, șefii legislativelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au semnat o scrisoare comună adresată Parlamentului European, prin care solicită o perspectivă clară de aderare pentru țările lor. Presa de la Chișinău a relatat astăzi despre declarațiile oficialului european, însă fiecare redacție a făcut-o de proprie manieră.

Astfel, Independent.md  s-a poziționat critic și a menționat în titlul știrii că Johannes Hahn „nu împărtășește optimismul lui Andrian Candu”, iar  Publika.md a omis în general declarațiile oficialului european, comunicând doar despre intențiile Chișinăului de aderare la UE și despre scrisoarea comună a celor trei state privind aderarea la UE. Radiochisinau.md a realizat o știre echilibrată, în care a reflectat pe larg atât poziția autorităților de la Chișinău, cât și reacția oficialului de la Bruxelles. Vedeți mai jos selecția de știri.

Johannes Hahn nu împărtăşește optimismul lui Candu privind obţinerea statutului de ţară candidat în 2018. Acesta a făcut trimitere la „decizia suverană a statului” de a depune cererea

Johannes Hahn nu împărtăşește optimismul lui Candu privind obţinerea statutului de ţară candidat în 2018. Acesta a făcut trimitere la „decizia suverană a statului” de a depune cererea
independent.md

Johannes Hahn: R.Moldova să depună cererea de aderare abia după implementarea reformelor

Republica Moldova ar trebui să continue implementarea reformelor și abia după aceasta să treacă la următoarea etapă în relațiile cu uniunea Europeană – depunerea cererea de aderare, a declarat luni, 10 iulie, la Chișinău Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.
radiochisinau.md

Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat o declaraţie comună privind perspectiva de aderare la UE

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, împreună cu preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, şi preşedintele Radei Supreme din Ucraina, Andrii Parubii, au semnat o declaraţie comună, care va fi expediată Parlamentului European, în care solicită aprobarea unei rezoluţii pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei ţări la Uniunea Europeană.
publika.md