3.244 vizualizări

Vizita premierului Pavel Filip la Bruxelles, între omisiune și triumfalism jurnalistic

În decursul unei vizite la Bruxelles, Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere joi, 21 iunie, cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere. Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au făcut mai multe declarații. Presa de la Chișinău le-a urmărit și a realizat mai multe știri la acest subiect. Ca de obicei, știrile au fost dintre cele mai diferite. Portalul Mesaj.md a relatat pe un ton triumfalist despre reușitele guvernului de la Chișinău, omițând îndemnul oficialilor europeni de a se conforma avizului Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral. La polul opus, Independent.md a adoptat o tonalitate mai tranșantă față de conducerea de la Chișinău, „introducerea votului mixt are riscuri serioase la adresa democraţiei”. În timp ce, Agora.md a relatat în termeni neutri, scoțând în evidență declarațiile mai puțin comode Guvernului de la Chișinău, și anume îndemnul lui Johannes Hahn ca Moldova să se conformeze avizului Comisiei de la Veneția, subliniind că de aceasta va depinde asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Vedeți mai jos selecția de știri.

Comisarul european pentru extindere: În ultimul an şi jumătate, Moldova a făcut multe progrese

În ultimul an şi jumătate, Moldova a făcut progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, susţinerea statului de drept şi dezvoltarea economică, a declarat comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, după o întrevedere cu premierul Pavel Filip.
mesaj.md

Johannes Hahn: Asistența macrofinanciară pentru R. Moldova depinde de schimbarea sistemului electoral

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu premierul Pavel Filip.
agora.md

(VIDEO) Şi Johannes Hahn cere Chişinăului să respecte avizul Comisiei de la Veneţia: „În condiţiile actuale introducerea votului mixt are riscuri serioase la adresa democraţiei”

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, transmite că Uniunea Europeană va fi cu ochii pe guvernarea de la Chişinău, care încearcă să schimbe sistemul electoral de vot în unul mixt, şi transmite că autorităţile trebuie să ţină cont „pe deplin de recomandările Comisiei de la Veneţia”.
independent.md