4.516 vizualizări

Sondajele de opinie, un teren pentru interpretări și tertipuri mediatice

Un sondaj realizat la comanda Partidului Democrat, făcut public miercuri, 24 mai, relevă care sunt partidele și politicienii favoriți ai moldovenilor, care sunt, în viziunea lor, principale probleme ale țării și ce sistem electoral preferă cetățenii. Acestea sunt doar câteva dintre temele abordate în cercetarea sociologică. Astfel, 40 la sută dintre respondenți au declarat că viitorii parlamentari trebuie să fie aleși prin sistemul uninominal de vot, pentru menținerea sistemului actual s-au pronunțat 35 la sută, iar alte opt procente din moldoveni se declară indeciși pe marginea subiectului. Presa a urmărit cu interes rezultatele cercetării, iar știrile sunt cea mai elocventă dovadă. Portalul Hotnews.md a relatat despre sistemul electoral pe o notă gravă, folosind în titlu sintagma „dorința moldovenilor de a schimba sistemul de vot, reconfirmată de sondaje”. Aceeași abordare a fost preluată de Publika.md (o altă instituție media afiliată PDM), care notează în titlu că peste 60 la sută dintre cetățenii țării doresc schimbarea sistemului electoral. În același timp, Independent.md (portal afiliat opoziției) afirmă că moldovenii nu susțin votul mixt, dar pledează pentru sistemul uninominal. Vedeți selecția de știri.

Dorința moldovenilor de a schimba sistemul de vot, reconfirmată de cel mai mare sondaj realizat vreodată în Moldova

Cetățenii vor schimbarea sistemului actual de vot. 61 la sută se pronunță pentru schimbarea sistemului de vot, în timp ce doar 29 la sută se pronunță pentru menținerea actualului.
hotnews.md

(SONDAJ) Moldovenii spun NU votului mixt al PD – PSRM: Iată cum vor să-și aleagă parlamentarii

Doar 17 la sută dintre moldoveni spun că își doresc ca aleșii poporului să acceadă în Legislativul următor în baza unui sistem electoral mixt, compromis la care au ajuns Partidul Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), proiect votat în prima lectură la 5 mai în Parlament, care a scos în stradă cetățenii.
independent.md

Sondaj Lake Research Partners: Peste 60% din cetăţenii Republicii Moldova vor schimbarea sistemului electoral

Cetăţenii vor schimbarea sistemului actual de vot. Peste 60 la sută se pronunţă pentru schimbarea acestuia. Asta arată cel mai mare sondaj de opinie făcut vreodata în Moldova, pe un eşantion de peste 12.322 de subiecţi, cu o marjă de eroare de doar 0,8 la sută, realizat în lunile aprilie - mai de o prestigioasă companie americană Lake Research Partners.
publika.md