4.986 vizualizări

Datele Barometrului de Opinie Publică, un teren propice pentru subiectivism mediatic

Datele Barometrului de Opinie Publică prezentate joi, 27 aprilie, au arătat care sunt opțiunile politice ale moldovenilor, cine sunt politicienii favoriți și pentru ce sistem electoral optează cetățenii. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar intra Partidul Socialiștilor, cu 33,6% și Partidul „Acțiune și Solidaritate”, cu 24,8%. Totodată, președintele țării, Igor Dodon și lidera PAS, Maia Sandu, sunt politicienii care se bucură de cea mai mare cotă de încredere – cu 32, respectiv 17 la sută. Când vine însă vorba de sistemul de vot, 37 la sută dintre moldovenii optează pentru menținerea actualului sistem, pe liste de partid, 29% se pronunță pentru votul uninominal și 23% – pentru sistemul electoral mixt. Presa a urmărit cu atenție rezultatele cercetării sociologice, iar știrile de peste zi au ilustrat fidel nu doar politica editorială, dar și opțiunile politice ale redacțiilor. Bunăoară, A-tv.md, instituție afiliată Partidului Socialiștilor, a relatat preponderent despre politicianul care se bucură de cea mai mare încredere, președintele socialist Igor Dodon. Canal 2, postul TV afiliat Partidului Democrat, a menționat la rândul său că peste jumătate dintre cetățeni (52%) sunt în favoarea modificării sistemului de vot, în timp ce Europalibera.org s-a detașat de anumite preferințe editoriale și a relatat pe un ton neutru despre rezultatele sondajului. Vedeți mai jos selecția de știri.

Sondaj: 52% dintre cetăţeni susţin schimbarea sistemului de vot

Potrivit unui sondaj de opinie, cuprins într-un Barometru al Opiniei Publice, la momentul actual, pentru schimbarea sistemului de vot se pronunță 52 % din respondenți.
canal2.md

Sondaj BOP: doar PS și PAS ar intra astăzi în Parlament în cazul unor aleger

Pe scena politică din Moldova par să fi rămas numai două partide capabile să intre în Parlament: Partidul Socialiștilor cu 33,6% și Partidul „Acțiune și Solidariate”, cu 24,8%.
europalibera.org

Igor Dodon, politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor (FOTO)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor țării. Așa arată datele Barometrului Opiniei Publice.
a-tv.md