4.658 vizualizări

Formarea Grupului Parlamentar Popular European, prilej de ironii și etichetări mediatice

Nouă deputați neafiliați actualelor fracțiuni parlamentare au anunțat miercuri, 12 aprilie, crearea Grupului Parlamentar Popular European. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, grupul propriu-zis urmând să fie condus de fostul deputat PLDM Valeriu Ghilețchi. Potrivit membrilor grupului parlamentar proaspăt constituit, obiectivele principale ale acestuia sunt accelerarea măsurilor pentru continuarea parcursului european al țării și punerea în aplicare a reformelor asumate prin semnarea Acordului de Asociere la UE.

Presa a relatat pe larg despre formarea noului grup parlamentar, însă subiectul a fost abordat în mod diferit. Portalul Independent.md a folosit în titlu aprecieri peiorative, numindu-i pe cei nouă deputați „transfugi”, în timp ce Hotnews.md a contrapus, indirect, evenimentul de astăzi cu declarația semnată acum câteva zile de cinci partide de Opoziție, prin care cer menținerea sistemului electoral actual – „În timp ce Maia Sandu și Năstase semnează acorduri cu Voronin, în Parlament deputații de dreapta își unesc forțele”a, a titrat Hotnews.md. Portalul Unimedia.info a realizat, la rândul său, o știre mai echilibrată, fără să recurgă la etichetări sau la transfer de imagine negativă. Vedeți mai jos selecția de știri.

Nouă deputați-transfugi au creat o nouă Platformă parlamentară

După aderarea la Partidul Democrat a celor 14 foști deputați comuniști care, imediat după părăsirea PCRM, anunțase crearea Platformei parlamentare social-democrate, în legislativ apare o nouă platformă parlamentară.
independent.md

PLDM, PAS, PPDA, PCRM și PN, împotriva modificării sistemului electoral. Declarația comună semnată de acestea. Poziția PSRM

Cinci partide de opoziţie au semnat o declaraţie prin care se declară pentru menţinerea actualului sistem electoral - sistemul electoral proporţional.
unimedia.info

În timp ce Maia Sandu și Năstase semnează acorduri cu Voronin, în Parlament deputații de dreapta își unesc forțele

Deputații din Partidul Popular European din Moldova (PPEM) și câțiva foști deputați din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au decis să creeze în Parlament Grupul Popular European.
hotnews.md