3.854 vizualizări

Rezultatele recensământului, prilej de interpretări și speculații mediatice

După aproape trei ani, Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat vineri, 31martie,  rezultatele Recensământului din 2014. Datele recensământului arată că  majoritatea locuitorilor R. Moldova consideră că vorbesc limba moldovenească (52,7%), iar moldoveni se consideră în proporție de 75%, urmați de români (7%), ucraineni (6,6%) și ruși (4,1%). De asemenea, BNS a numărat că pe teritoriul țării se află, estimativ, 2.998.235 de persoane, ceea ce este cu jumătate de milion mai puțin decât în 2004. Presa a informat pe larg despre datele recensământului, iar relatarea rezultatelor a rămas la latitudinea fiecărei instituții media. Astfel, Kp.md a realizat un material de opinie în care a ironizat reacția lui Mihai Ghimpu privind veridicitatea rezultatelor recensământului, publicația Evzm.md a subliniat caracterul „controversat” al acestuia, iar Europalibera.org a punctat principalele concluzii într-o manieră echilibrată.

Черный день Михая Гимпу: Молдова вернулась в СССР

А виноват в этом...простой карандаш, ну и, конечно, «кремлевские силы».Мы дождались итогов переписи 2014 года. Скажем так: они не удивили, но огорчили. Теперь официально известно, что Молдова лишилась огромного числа своих граждан.
kp.md

Recensământ 2014: majoritatea locuitorilor R. Moldova consideră că vorbesc limba moldovenească

Rezultatele recensământului din 2014, făcute publice astăzi în capitală, arată că majoritatea locuitorilor R. Moldova consideră că vorbesc limba moldovenească (52,7%), iar moldoveni se consideră în proporție de 75%.
europalibera.org

VIDEO// Recensământ controversat după aproape 3 ani de zile al BNS: Românii sunt doar 7% în R. Moldova și 52,7% vorbesc „moldovenească”

Autoritățile au prezentat, vineri, datele recensământului care a început în 2014, dar a creat o serie de controverse, deoarece nu a fost prezentat până în prezent. În ceea ce privește numărul românilor declarați, precum și limba vorbită de aceștia, au apărut din nou o serie date controversate, care cu siguranță vor stârni reacții vii, așa cum s-a întâmplat și în 2004, la ultimul recensământ comandat de comuniștii lui Vladimir Voronin.
evzmd.md