3.393 vizualizări

Nota Chișinăului către Federația Rusă, între îngrijorare și isterie mediatică

Joi, 9 martie 2016, autoritățile de la Chișinău au transmis către conducerea politică a Federației Ruse o notă, prin care semnalează mai multe abuzuri comise în ultimul timp față de reprezentanții statului Republica Moldova. În notă se menționează că, deseori, oficialii de la Chișinău sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor de către angajații serviciilor speciale rusești. Drept urmare, premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu, au emis o notă, prin care le cer oficialilor moldoveni să evite deplasările în Federația Rusă. Anunțul a devenit rapid știrea zilei în presa de la Chișinău, iar jurnaliștii s-au întrecut în titluri cât mai de senzație. Astfel, Ziarulnational.md a calificat anunțul drept „război rece”, iar portalul Deschide.md – ca „război diplomatic”. Portalul Abcnews.md a adoptat un ton mai echilibrat și a precizat că „Chișinăul este îngrijorat de tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni în Rusia”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Război diplomatic Chișinău-Moscova. Oficialii moldoveni nu vor mai călca în Rusia

Chișinăul a transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova.
deschide.md

Notă a Republicii Moldova către Federația Rusă. Chișinău îngrijorat de tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni în Rusia

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
abcnews.md

ULTIMA ORĂ // „RĂZBOI rece” între guvernarea de la Chișinău și Moscova. Nici un oficial moldovean nu va mai merge în Rusia până nu vor fi încetate ABUZURILE

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul Pavel Filip i-au transmis astăzi ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin, o notă prin care semnalează mai multe abuzuri a Rusiei în raport cu oficialii din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din R. Moldova.
ziarulnational.md