3.800 vizualizări

Hidrocentralele ucrainene de pe Nistru, subiect (ne)politic și… mediatic

Securitatea energetică și, în contextul dat, intenția fermă a Ucrainei de a ridica șase hidrocentrale pe râul Nistru a constituit unul dintre subiectele predilecte pentru jurnaliștii ce au reflectat întrevederea de astăzi, 13 februarie, dintre Prim-ministrul Pavel Filip și omologul său ucrainean, Vladimir Groisman. Cei doi s-au întâlnit la Kiev, iar discuțiile au vizat probleme de politică internă și externă, precum și provocări sociale și economice. Și dacă, în materie de mesaje politice, între Chișinău și Kiev nu se întrevăd divergențe – o serie de site-uri au publicat articole aproape triumfătoare despre viitorul relațiilor moldo-ucrainene -, se pare că problema celor șase hidrocentrale riscă să devină un obstacol serios în calea bunelor relații bilaterale. E adevărat că Vladimir Groisman a declarat că vor fi respectate toate normele ecologice și că instituțiile responsabile de la Kiev vor informa cu regularitate Chișinăul despre derularea lucrărilor; iar Pavel Filip a anunțat că va apela la experți europeni pentru o analiză a impactului pe care l-ar putea avea hidrocentralele asupra ecosistemului râului Nistru și că a convenit, cu omologul său, ca să fie creată o comisie moldo-ucraineană în acest sens.

Totuși, pe lângă accentele triumfătoare, unii jurnaliști au reiterat și îngrijorările expuse, la finele lunii trecute, de „Apă-Canal Chişinău”. Potrivit acesteia, șase hidrocentrale noi pe Nistru vor conduce la scăderea considerabilă a nivelului apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a mun. Chişinău, precum și calitatea apei livrate. Vedeți mai jos câteva dintre știrile despre întrevedere.

Ucraina nu renunță la proiectul de construcție a șase hidrocentrale pe râul Nistru

Ucraina nu renunță la proiectul de contrucție a șase hidrocentrale pe râul Nistru. Despre acest lucru a anunțat premierul ucrainean, Vladimir Groisman, luni, 13 februarie, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip.
JURNAL.MD

Prim-miniștrii de la Chişinău şi Kiev au decis crearea unei comisii comune care să evalueze impactul funcționării complexului energetic de pe Nistru asupra ecosistemului râului

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean Vladimir Groisman. Oficialii au discutat despre parteneriatul moldo-ucrainean și posibilitățile de intensificare a colaborării bilaterale în mai multe domenii de interes comun, inclusiv a relațiilor comercial-economice.
REALITATEA.MD

Moldova și Ucraina au semnat astăzi Foaia de parcurs privind dezoltarea cooperării pentru anul 2017

Prim-ministrul Pavel Filip și premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, au semnat astăzi Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2017. Documentul stabilește direcțiile prioritare de dezvoltare continuă a cooperării între Republica Moldova şi Ucraina în diverse domenii.
BANI.MD