4.164 vizualizări

Legea privind liberalizarea capitalului, votată și… disputată

Controversată și scandaloasă – acestea ar fi cuvintele care s-au regăsit cel mai frecvent astăzi într-o parte a presei din Republica Moldova. Mai exact, în media care au criticat votarea de către majoritatea parlamentară, în prima lectură, a proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală. Este actul legislativ care, odată adoptat, le va permite cetățenilor să declare benevol capitalul ce le aparține și care anterior fie se afla în posesiunea altor persoane fizice, fie nu era declarat deloc. Intenția guvernării de a adopta această lege a fost criticată intens de o serie de experți economici, dar și de societatea civilă, care au calificat-o drept un instrument de legalizare a unor averi sau capitaluri dobândite, respectiv spălare de bani. Jurnaliștii care au susținut acest demers au prezentat cu lux de amănunte deficiențele proiectului, dar și declarațiile făcute de opoziția parlamentară, făcute în cadrul dezbaterilor din legislativ.

De cealaltă parte, o bună parte a presei a relatat în termeni de la neutri până la laudativi votul parlamentarilor. Am selectat, mai jos, doar câteva exemple…

(VIDEO) Scandalosul proiect de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, aprobat de Parlament în prima lectură

Parlamentul a adoptat astăzi, în prima lectură, proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, care va permite persoanelor fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, benevol, să declare capitalul ce le aparține care anterior se afla în posesiunea altor persoane fizice sau nu era declarat deloc.
REALITATEA.MD

Majoritatea parlamentară, controlată de Plahotniuc, a votat Legea privind legalizarea capitalului

Deputații din majoritatea parlamentară, controlată oligarhul Vladimir Plahtoniuc, au votat vineri, 16 decembrie, scandalosul proiect de lege privind legalizarea capitalului, care, potrivit experților, presupune ”amnistierea averilor obținute ilegal” și ”legalizarea banilor furați”.
MOLDNEWS.MD

Legea „amnistiei fiscale”, votată în prima lectură: „Penalii își vor legaliza averile”

Controversata lege „privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală” a fost votată vineri în prima lectură, cu susținerea deputaților din majoritatea parlamentară.
INDEPENDENT.MD