5.637 vizualizări

Presa, pe urmele miliardului furat

Declarațiile lui Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Ser­vi­ci­u­lui pre­ve­nire şi com­ba­tere a spă­lă­rii bani­lor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), făcute luni seara în emisiunea „Interpol” de la TV 7, au avut un efect de-a dreptul exploziv pentru opinia publică. Destăinuirile invitatului Nataliei Morari despre furtul miliardului, despre schemele ilicite din sistemul bancar și despre  persoanele implicate în acestea – de la funcționari până la politicieni – au fost preluate cu rapiditate de către jurnaliști. Deși, cu sau fără intenție, unele instituții media au omis subiectul, vă prezentăm mai jos o selecție de știri.

Dezvăluirile unui fost angajat al CNA, despre jaful secolului: BEM - rampă pentru devalizarea sistemului bancar; Furtul miliardului, coordonat de o persoană privată din anturajul lui Plahotniuc

Furtul miliardului nu a fost un secret pentru autorităţi, iar despre dispariţia banilor s-a ştiut încă din 2013. Scopul principal al fraudei bancare a fost preluarea controlului asupra rezervelor valutare naţionale.
jurnal.md

Un nou personaj! „Coordonatorul furtului miliardului ”: nu e nici Filat, nici Shor, nici Plahotniuc

Furtul miliardului de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova a avut „un coordonator”, care nu este nici fostul prim-ministru Vlad Filat, nici actualul primar de Orhei Ilan Șor şi nici prim-vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.
moldova.org

Fost angajat al CNA face dezvaluiri despre fraudarea sistemului bancar: "Lista este foarte lunga. Dupa Leanca vor urma functionari publici de la diferite ministere"

Schema de fraudare a sistemului bancar moldovenesc a fost pusa la cale de servicii din afara tarii, inclusiv din Federatia Rusa, pentru a prelua controlul asupra rezervelor valutare ale Republicii Moldova, iar politicienii autohtoni aflati la guvernare au fost implicati in aceasta schema.
protv.md