2.653 vizualizări

Greva japoneză a avocaților, văzută diferit pe unele site-uri de știri

La știrile despre creșterea tarifelor la gaze și scumpirile în lanț, care mențin cetățenii într-o permanentă alertă, se adaugă și cele privind protestele avocaților. Aceștia sunt nemulțumiți de un amendament la Legea avocaturii, propus de deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice pentru numiri și imunități a Parlamentului. Presa a abordat din perspective diferite amendamentul criticat de apărători. Totuși, unele instituții media au prezentat lucrurile exclusiv de pe poziția protestatarilor, folosindu-se de situație nu doar pentru a critica amendamentul propriu-zis, ci și pentru a acuza, la modul general, actuala guvernare. 

Postul TV6.md, de exemplu, a titrat pe 17 ianuarie: Avocații, indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură: Este nevoie de grevă și protest. În sprijinul afirmațiilor din titlu, jurnaliștii prezintă lucrurile printr-o singură sursă, cea care exprimă opiniile președintelui Uniunii Avocaților (UA) și a fostei președinte a UA. Aceștia califică amendamentul drept „atentat la independența avocatului”, iar argumentarea pe care o conține, drept „josnică și umilitoare”.

Pe 18 ianuarie, TV6.md publică un alt material la temă, cu titlul Marina Tauber: Guvernarea vrea să le închidă gura avocaților și să-i lipsească pe oameni de dreptul la apărare, în care deputata Partidului Șor acuză guvernarea și susține că, „dacă lumea nu va fi astăzi solidară cu avocații, va fi complice la instaurarea dictaturii în Republica Moldova”.

Subiectul este prezent atât pe site, cât și în principala emisiune informativă a zilei. Pe site, mai apare și materialul intitulat „Cel ce are ciocanul în mână, orice problemă o vede ca pe un cui”: Fostul președinte al CC a criticat dur amendamentul la proiectul de lege cu privire la avocatură | VIDEO. În știre, avocații Ion Dron și Alexandru Tănase  califică amendamentul „ca fiind un abuz”.

Pe site-ul TVR Moldova.md găsim, de asemenea, câteva materiale privind acest subiect, dar ele prezintă argumente contrarii. În știrea Uniunea Avocaţilor cere retragerea amendamentului la Legea avocaturii şi anunţă grevă. Olesea Stamate vine cu o măsură de compromis, este citată reacția deputatei Olesea Stamate, postată pe Facebook, referitor la greva avocaților. În opinia acesteia, „imunitatea avocaţilor pare disproporţionată”. Preşedinta comisiei consideră că, dimpotrivă, „abuzurile din partea organelor procuraturii în trecut au dus la apariţia dorinţei avocaţilor de a fi protejaţi”. Un alt material, Avocaţii din R. Moldova au intrat în grevă japoneză, în semn de protest împotriva unei modificări a legii care le-ar elimina imunitatea, apărut pe 18 ianuarie, aduce atât punctul de vedere al avocaților care susțin greva, cât și argumentele ministrului Justiției, care explică „de ce nu este oportun ca imunitatea avocaților să fie păstrată”.

Site-ul Trm.md, al postului de televiziune Moldova 1, a relatat succint și în termeni neutri despre acest subiect, în știrea intitulată „Avocaţii au intrat în grevă japoneză”. 

Vedeți mai jos o selecție de știri.

 

Avocații, indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură: Este nevoie de grevă și protest

„... Amendamentul înaintat de Stamate prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură. Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților. Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu: (...) „În opinia mea, acest amendament atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției”. (...):„Argumentarea este una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției. La fel, arată atitudinea negativă față de profesia de avocat”...
TV6

Avocaţii au intrat în grevă japoneză

Uniunea Avocaţilor a intrat în grevă japoneză, în semn de protest faţă de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură. Modificarea prevede că, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracţiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, relatează Moldova 1. (...) Contactată de Moldova 1, autoarea amendamentului, deputata PAS, Olesea Stamate, susţine că modificarea este pe deplin justificată. „În primul rând garanţia pe care o prezintă ei, ea nu există, codul de procedură penală nu a fost ajustat astfel încât să corespundă cu noile prevederi ale legii la avocatură care au fost introduse în aprilie 2021. Ceea ce facem noi este să racordăm prevederile legii avocaturii la prevederile care sunt în codul de procedură penală. Avocaţii sunt în drept să îşi manifeste opinia, să protesteze, să îşi apere drepturile pe care le consideră ei undeva lezate”, a declarat Olesea Stamate.
Trm.md

Uniunea Avocaţilor cere retragerea amendamentului la Legea avocaturii şi anunţă grevă. Olesea Stamate vine cu o măsură de compromis

Uniunea Avocaţilor cere Parlamentului să retragă amendamentul propus de deputata PAS Olesea Stamate, preşedinte al comisiei juridice, numiri şi imunităţi, la proiectul de Lege cu privire la avocatură, care vizează excluderea articolului 52, alineat 2, ce prevede că „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor (CUA), cu excepţia infracţiunii flagrante”. Totodată, avocaţii anunţă că pe 18 şi 19 ianuarie vor fi în grevă japoneză, prin purtarea unei banderole albe la braţul stâng. În cazul în care Parlamentul nu admite adresarea Uniunii, avocaţii vor declara grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activităţii de avocat, inclusiv a activităţii avocaţilor din cadrul sistemului asistenţei juridice garantate de stat. (...) Într-o reacţie pe Facebook, Olesea Stamate a explicat că anul trecut a fost modificată Legea avocaturii prin care a fost exclus examenul de accedere în funcţia de avocat a procurorilor şi judecătorilor – excludere vehement criticată de avocaţi, dar şi de PAS.
TVR Moldova.md