3.639 vizualizări

Proiectul de lege privind activitatea ONG-urilor, din nou în vizorul politicienilor și al presei

După votarea în prima lectură în anul 2018, proiectul legii ce vizează activitatea ONG-urilor a revenit în atenția opiniei publice, odată ce ar urma să fie adoptat în lectură finală de către Parlament. Documentul conține mai multe prevederi privind funcționarea organizațiilor necomerciale, modalitățile de finanțare ale acestora sau norme ce țin de implicarea ONG-urilor în campaniile electorale. Adoptarea acestei legi este una dintre condițiile de bază ale Uniunii Europene pentru oferirea asistenței financiare Republicii Moldova.

Inițial, preşedintele Igor Dodon a anunțat, încă săptămâna trecută, că nu va promulga legea pe motiv că „aceasta ar permite ONG-urilor să acceseze finanțare din exterior şi să presteze servicii partidelor politice”. Luni, 1 iunie, și prim-ministrul Ion Chicu s-a pronunțat la subiect, în cadrul unui briefing de presă, declarând că actualul Guvern nu va susține documentul „în redacția actuală” din motiv că „Republica Moldova, prin intermediul acestor ONG-uri, își va pierde independența”. Declarațiile au fost criticate de mai mulți deputați, exponenți ai opoziției și experți.

Astfel, subiectul a devenit cap de afiș în ultimele zile. Pe de o parte, postul TV Primul în Moldova a catalogat proiectul de lege drept un „document destul de controversat”. În știrea cu titlul „Lege cu semne de întrebare”, autorii au prezentat exclusiv viziunea autorităților care îl critică, fără a completa cu alte opinii sau detalii de background. La polul opus, Jurnal TV a văzut în declarațiile premierului un atac. Jurnaliștii au titrat: „Chicu atacă opoziția și legea ONG-urilor”, completând cu replica unui deputat din opoziție. Radio Europa Liberă a prezentat subiectul complex, citând inclusiv comentariile câtorva experți: „Condițiile accesării finanțării europene, un măr al discordiei pe scena politică”.

Vedeți mai jos selecția de știri.

Lege cu semne de întrebare

Conducerea țării a discutat astăzi și despre Legea cu privire la organizațiile neguvernamentale, document destul de controversat. Potrivit premierului Ion Chicu, în redacția actuală, legea care a fost votată acum doi ani, pune în pericol securitatea țării și va acoperi, de fapt, niște scheme de finanțare indirectă din exterior a partidelor politice.
primul în Moldova

Condițiile accesării finanțării europene, un măr al discordiei pe scena politică

R. Moldova a agreat condiţionalităţile pentru a putea accesa o nouă asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Anunţul a fost făcut, luni, de premierul Ion Chicu care a precizat că guvernul său nu renunță nici la creditul rusesc, blocat de Curtea Constituţională.
europalibera.org

Chicu atacă opoziția și legea ONG-urilor

”Actuala guvernare nu renunță la creditul rusesc”, a declarat astăzi premierul Ion Chicu după întâlnirea tradițională de la Reședința de Stat cu Igor Dodon. Potrivit lui Chicu, acordul semnat cu partea rusă ar fi în interesul Republicii Moldova, deși Curtea Costituțională a spus clar că documentul contravine intereselor naționale ale țării. În același timp, premierul i-a atacat dur pe deputații din opoziție și pe cei care susțin Legea ONG-urilor, de adoptarea căreia depinde asistența financiară europeană.
Jurnaltv.md