2.631 vizualizări

Nemulțumirile istoricilor, estompate de promisiunile guvernării

Mai mulți istorici și colaboratori ai Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) au participat joi, 5 martie, la o acțiune de protest în fața Guvernului. Reprezentanții mediului academic s-au arătat nemulțumiți de politicile statului în domeniul cercetării și în special de rezultatele concursului de proiecte de cercetare finanțate prin intermediul Programului de stat pentru anii 2020-2023, în urma căruia mai bine de jumătate din angajații Institutului ar urma să rămână fără un loc de muncă.  Competiția ar fi fost trucată în opinia protestatarilor. 

Oamenii de știință au creat un comitet de grevă și au emis o declarație prin care au anunțat despre „inițierea unei serii de acțiuni de protest” în cazul în care dreptul la cercetare le va fi în continuare îngrădit. „Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină… și multe alte domenii. Nu irosim însă banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice”, a replicat prim-ministrul Ion Chicu. 

În cea mai mare parte, presa s-a arătat reticentă față de nemulțumirile breslei științifice și reacția autorităților. NTV.md, de exemplu, a trecut sub tăcere protestul oamenilor de știință. Instituția media a publicat însă o știre cu titlul:  „Cercetătorii își pot ridica salariile”, în care anunță că „problema salariilor oamenilor de știință a fost rezolvată”. Articolul relatează despre o întâlnire a ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, cu  managerii institutelor de cercetare și prezintă doar opinia funcționarului public.

Disproporționat a reflectat subiectul și portalul Moldova24.info. Redacția a publicat o știre cu titlul: „Premierul le răspunde cercetătorilor care au protestat în fața Guvernului: Pentru politică în AȘM bani nu avem”, în care a preluat fidel o postare de pe pagina de Facebook a premierului, fără a explica nemulțumirile cercetătorilor științei.

Alte instituții de presă (IPN, Jurnal, Ziarulnational.md, Radio Chișinău, TVR Moldova, Timpul etc.) au publicat știri în care au prezentat neutru opinia tuturor părților relevante. 

Vedeți mai jos selecția de știri. 

Cercetătorii își pot ridica salariile

Problema salariilor oamenilor de știință a fost rezolvată. Ei își pot ridica lefurile pentru luna ianuarie și februarie chiar de astăzi. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul unei ședințe cu managerii institutelor de cercetare.
NTV.md

Reacția lui Ion Chicu la protestul istoricilor și cercetătorilor. „Aveți suficientă finanțare din alte surse”

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție după ce mai mulți cercetători și istorici au protestat ieri în fața Guvernului.
Radio Chisinau

Premierul le răspunde cercetătorilor care au protestat în fața Guvernului: Pentru politică în AȘM bani nu avem

În acest an, bugetul pentru știință și cercetare este cu 17% mai mare, decât în 2019. Despre aceasta a scris premierul Ion Chicu, pe pagina sa de Facebook. Șeful executivului a menționat că Guvernul va majora cheltuielile pentru știință și educație, dar nu pentru politică. Reacția vine după ce un grup de cercetători au protestat, joi, în fața Guvernului pentru că le-ar fi fost respinse proiectele de cercetare finanțate prin intermediul Programului de stat.
Moldova24.info