2.535 vizualizări

„Susținere” versus nemulțumiri după întrevederile dintre veterani și prim-ministru

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit în seara de 2 martie și în dimineața de 3 martie cu reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război și câțiva veterani neasociați pentru a discuta problemele pe care le invocă inclusiv într-un pachet de revendicări prezentat Guvernului acum trei săptămâni. Printre solicitări se numără crearea unei subdiviziuni responsabile de problemele veteranilor, în cadrul Executivului, așa cum actualul Consiliu național pentru problemele veteranilor „nu-i reprezintă”; instituirea Zilei Recunoștinței pe data de 2 martie; majorarea indemnizației lunare. Veteranii au mai cerut demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, care i-a jignit” cu afirmația că armata rusă a fost cea care a oprit războiul din 1992. 

Întrevederile grupului de veterani cu premierul au fost reflectate pe larg în presă. Unele instituții media au prezentat evenimentele într-o lumină exclusiv pozitivă, informând despre „înțelegerile la care s-a ajuns” și „măsurile de susținere” care vor fi întreprinse de Guvern în viitorul apropiat (Accent TV, NTV.md). Altele au relatat despre aceleași întâlniri, punând însă accent pe nemulțumirile unor participanți la ședința din 3 martie, în contextul în care presa nu a avut acces (Jurnal.md Veterani, despre întânirea de la Guvern: „Au vorbit cu noi foarte urât, unui coleg i-au smuls telefonul din mână”). Televiziunea Centrală a publicat o știre cu un titlu informativ, în care a inserat mai multe opinii ale participanților care au făcut declarații pentru presă, prezentând atât poziția autorităților, cât și pe cea a veteranilor.   

Vedeți mai jos selecția de știri. 

Ion Chicu s-a întâlnit, dimineața, cu veteranii. Părțile au ajuns la o înțelegere

La Guvern va fi creat un grup, care se vor ocupa de probleme veteranilor. La această înțelegere s-a ajuns, azi dimineața, după ședința la care au participat membrii Executivului și protestatarii.
NTV.md

Protestele veteranilor, pe pauză. Ce s-a hotărât și în ce condiții ar putea avea loc noi proteste | VIDEO

Veteranii care au protestat, ieri, în fața Guvernului s-au întâlnit în această dimineață cu premierul Ion Chicu. Discuțiile au avut loc cu ușile închise, iar la final, participanții au făcut declarații pentru presă. Potrivit lor, la întrevedere s-a convenit crearea unui departament, subordonat executivului, care se va ocupa strict de problemele veteranilor.
TVC.md

Veterani, despre întânirea de la Guvern: „Au vorbit cu noi foarte urât, unui coleg i-au smuls telefonul din mână”

Reprezentanții Consiliului național al veteranilor au avut azi dimineață o nouă întâlnire cu prim-ministrul Ion Chicu. Spre surprinderea unor veterani, la întâlnire erau prezenți reprezentanții mai multor asociații de veterani, conducerea cărora nu a participat la protestele acestora și nici nu a ieșit cu declarații de pe 8 februarie până în prezent de susținere a revendicărilor înainte de veterani.
Jurnal.md