5.478 vizualizări

Comemorarea eroilor căzuți în conflictul de pe Nistru, între două realități opuse

Șeful statului, Igor Dodon, împreună cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul Ion Chicu, au participat luni, 2 martie, la festivitatea de consemnare a Zilei de comemorare a persoanelor căzute în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Conducerea țării a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial Eternitate și a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru.

La eveniment, contrar tradiției, oficialii nu au fost însoțiți de veteranii care au luptat pentru apărarea integrității Republicii Moldova. Mai mult, până la plecarea președintelui, premierului și șefei Legislativului, forțele de ordine nu au permis nimănui să intre pe teritoriul memorialului, inclusiv reprezentanților Mișcării Politice Unirea. Aceștia purtau pancarte cu chipurile mai multor demnitari și declarații pe care le consideră scandaloase: „Crimeea este pământul Federației Ruse” (Dodon), „Eu nu știu ce înseamnă Frontul Popular” (Chicu), „Rusia a intervenit pentru a opri vărsările de sânge în 1992” (Ciocoi). 

Evenimentul de comemorare a celor căzuți în conflictul armat din 1992 a fost reflectat diametral opus în media. În timp ce unele instituții s-au limitat la publicarea informațiilor oficiale și într-o lumină pozitivă, ignorând protestele (Accent TV, NTV.md, Noi.md, Politics.md, Stiri.md, Moldpres.md, Breakingnews.md), altele (Vocea Basarabiei, Ziarulnational.md), dimpotrivă, au pus accent pe manifestație, titrând: Reprezentanții Mișcării Politice UNIREA s-au îmbrâncit cu polițiștii ca să intre pe teritoriul memorialului „Eternitate”. Dodon, Chicu și Greceanîi au depus flori pe furiș și, respectiv, VIDEO // Dodon, Chicu și Greceanîi, HUIDUIȚI la Memorialul „Maica Îndurerată”, unde s-au dus să depună flori FĂRĂ veterani: Protest INEDIT al Mișcării UNIREA. Jurnal.md și Agora.md au oferit spațiu egal ambelor părți, prezentând faptele fără interpretări –  FOTO: Conducerea țării, huiduită de Ziua Memoriei; Un grup de protestatari nu a fost lăsat la monumentul „Maica Îndurerată” și Dodon, întâmpinat cu proteste la depunerile de flori.

Vedeți mai jos selecția de știri.

 

 

Президент, спикер и премьер-министр возложили цветы в память о погибших в вооруженном конфликте на Днестре (ВИДЕО)

Сегодня глава государства Игорь Додон вместе с председателем парламента Зинаидой Гречаный и премьер-министром Республики Молдова Ионом Кику возложил цветы к монументу Скорбящей матери на мемориале воинской славы «Вечность».
A-tv.md

FOTO: Conducerea țării, huiduită de Ziua Memoriei; Un grup de protestatari nu a fost lăsat la monumentul „Maica Îndurerată”

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Memoriei, zi de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.
Jurnal.md

Dodon, întâmpinat cu proteste la depunerile de flori

Președintele Igor Dodon a fost întâmpinat cu proteste, luni dimineața. Manifestația a fost organizată de mai mulți membri ai Blocului Unirea în fața complexului memorial Eternitate, acolo unde șeful statului urma să depună flori în memoria eroilor căzuți în luptele de pe Nistru.
Agora.md

Chicu și Greceanîi au depus flori pe furiș

Președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu și spicherul Zinaida Greceanîi au depus astăzi primii flori la Monumentul „Maica Îndurerată”. Deși pare straniu, aceștia nu au fost însoțiți de veteranii care au apărat integritatea Republicii Moldova. Primii oameni din stat, în singurătate, au ținut un moment de reculegere la monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în luptele din 1992.
Voceabasarabiei.md

VIDEO // Dodon, Chicu și Greceanîi, HUIDUIȚI la Memorialul „Maica Îndurerată”, unde s-au dus să depună flori FĂRĂ veterani: Protest INEDIT al Mișcării UNIREA

Președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu și spicherul Zinaida Greceanîi au fost astăzi primii la Monumentul „Maica Îndurerată” pentru a depune, de la ora 8.00, flori în ziua când se împlinesc 28 de ani de la izbucnirea războiului de la Nistru.
Ziarulnational.md