2.748 vizualizări

Nemulțumiri și prognoze în știrile despre scumpirea carburanților

Majorarea preţurilor la carburanţi a redevenit subiect de presă după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe benzinării din ţară au afişat preţuri noi. Scumpirea a fost comentată inclusiv de premierul Ion Chicu, atât în cadrul unei conferințe de presă de luni, 20 ianuarie, cât şi în calitate de invitat la un post de televiziune. Deşi informaţia oferită publicului a fost în mare parte aceeaşi, diferenţa au făcut-o titlurile.

Astfel, portalul Realitatea.md a titrat pe un ton uşor ironic: „Chicu dă vina pe conflictul din Iran pentru majorarea prețurilor la carburanți și a lipsei petrolului în «grădinile Moldovei»”. Postul de televiziune Publika a redat subiectul preponderent prim prisma consecințelor negative ale scumpirilor, relatând, printre altele, despre nemulțumirile oamenilor și prognozele „triste” ale experților: „Premierul Ion Chicu spune că SCUMPIRILE care golesc buzunarele moldovenilor sunt FIREŞTI”. Site-ul Agora.md a reflectat subiectul pe un ton neutru, adăugând la opinia prim-ministrului şi reacția ANRE – „Premierul, despre eventualele majorări de prețuri: «Fenomenul scumpirii este firesc, la fel ca și cel al diminuării prețurilor»”.  Vedeţi mai jos o selecţie de ştiri.

Chicu dă vina pe conflictul din Iran pentru majorarea prețurilor la carburanți și a lipsei petrolului în „grădinile Moldovei”

Premierul Ion Chicu spune că „este o normalitate ca prețurile la unele produse să crească la început de an”, deoarece astfel „se face o ajustare la accizele stabilite în legea bugetar-fiscală pentru anul curent”, făcând trimitere la scumpirea benzinei și motorinei săptămâna trecută.
Realitatea.md

Premierul, despre eventualele majorări de prețuri: „Fenomenul scumpirii este firesc, la fel ca și cel al diminuării prețurilor”

Moldova trăiește în condițiile economiei de piață, iar asta înseamnă că atât scumpirile cât și diminuarea prețurilor sunt un lucru firesc. Asta a lăsat să se înțeleagă prim-ministrul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. Oficialul a ținut să sublinieze că prețurile la carburanți cresc, tradițional deja, în luna ianuarie a fiecărui an.
Agora.md

Premierul Ion Chicu spune că SCUMPIRILE care golesc buzunarele moldovenilor sunt FIREŞTI

În timp ce moldovenii se confruntă cu un nou val de scumpiri, de această dată a carburanţilor, autorităţile spun că procesul este unul firesc şi că se aşteptau la aceste majorări. Declaraţii în acest sens au fost făcute de premierul Ion Chicu, după şedinţa săptămânală a conducerii ţării, de la Reşedinţa de Stat.
Publika.md