2.799 vizualizări

Instalarea crucifixului la MAI, între etică și ironie

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a ajuns din nou ținta presei, după ce Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a publicat luni, 13 ianuarie, o decizie potrivit căreia politicianul a fost obligat să aducă scuze publice pentru instalarea crucifixului în incinta Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe timpul când era ministru, dar și pentru discursul ținut la eveniment, prin care ar fi instigat la ură și discriminare. Potrivit aceleiași decizii, reprezentanții MAI urmează să înlăture „simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția/salvgardarea neutralității serviciului public”.

Presa a reflectat diferit subiectul. În timp ce unele instituții media au titrat pe o notă preponderent ironică și peiorativă: „Un nou moment jenant/Năstase trebuie să «aducă scuze publice», iar crucea de la MAI trebuie scoasă” (Timpul.md), altele, în unele știri, au redat fie decizia Consiliului, fie reacția liderului PPDA pe marginea hotărârii: „Ce spune Andrei Năstase după ce a fost obligat să scoată crucifixul instalat în MAI și să vină cu scuze publice: «Niciun consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu!» ” (Protv.md). Radio Chișinău, în schimb, a publicat o știre pe un ton neutru și imparțial: „Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității obligă MAI să înlăture crucifixul, iar pe Andrei Năstase să-și ceară scuze publice. Reacția fostului ministru”.

Vedeți mai jos selecția de știri.

Un nou moment jenant / Năstase trebuie să „aducă scuze publice” iar crucea de la MAI trebuie scoasă

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, va trebui să aducă scuze publice și să scoată crucifixul pe care l-a instalat în sediul MAI. O hotărîre în acest sens a fost luată de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.
Timpul.md

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității obligă MAI să înlăture crucifixul, iar pe Andrei Năstase să-și ceară scuze publice. Reacția fostului ministru

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a constatat că fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, ar fi instigat la ură și discriminare atunci când a instalat în holul instituției un crucifix.
Radio Chisinau

Ce spune Andrei Nastase, dupa ce a fost obligat sa scoata crucifixul instalat in MAI si sa vina cu scuze publice: "Niciun consiliu nu ma poate obliga sa ma las de Dumnezeu!"

Andrei Nastase a venit cu o reactie, dupa ce a fost obligat de Consiliul pentru Prevenirea si Eliminarea Discriminarii si Asigurarea Egalitatii sa scoata crucifixul instalat in MAI si sa vina cu scuze publice.
Protv.md