2.956 vizualizări

Cum media urmează agenda politică în problema gazelor naturale

Subiectul gazelor naturale a revenit pe agenda jurnaliștilor. Drept pretext mediatic a servit faptul că astăzi, 27 decembrie 2019, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) desfășoară o ședință publică, în cadrul căreia vor fi examinate chestiuni ce țin de aprobarea Regulilor pieței gazelor naturale; aprobarea Metodologiei de calculare, aprobarea și aplicarea tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale; aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de „Moldovatransgaz” SRL.

În timp ce, anticipând ședința de la ANRE, unele redacții (Jurnaltv.md) vin cu scenarii pesimiste despre majorarea de circa opt ori a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de „Moldovatransgaz” SRL începând cu 1 ianuarie 2020, altele, cunoscute ca fiind afiliate actualei Puteri (Sputnik.md), dimpotrivă, anunță calm că prețul gazelor naturale plătit de moldoveni nu va crește. Un tablou mai amplu al situației existente aflăm din știrile care inserează și opinii ale experților în domeniu (Ziarul de Gardă). Vedeți mai jos o selecție de știri.

Vor crește sau nu tarifele pentru gazele naturale - Iată ce spune MoldovaTransgaz

Prețul gazelor naturale plătit de moldoveni nu va crește. Asigurările vin din partea companiei Moldovatransgaz, care a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică modificarea tarifelor pentru transportul de gaze.
Sputnik.md

Expert: „Afacerea cu datoriile la gaz nu este o activitate de business, este finanțarea unei agende politice"

Președintele Consiliului de Administrație a SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a precizat că datoriile pe care le are SA „Moldovagaz” față de SAP „Gazprom” constituie 7,4 miliarde de dolari, transmite IPN. Partea dreaptă a Nistrului este responsabilă de 715 de milioane de dolari dintre care 450 de milioane o constituie datoria propriu-zisă, iar restul sunt penalități. Pentru cealaltă parte a datoriilor este responsabilă regiunea transnistreană. Victor Parlicov, expert din cadrul IDIS „Viitorul” consideră, că „afacerea cu datoriile nu este o activitate de business, ci este finanțarea unei agende politice de către Gazprom, și anume de finanțare a separatismului din stânga Nistrului”
Zdg.md

Tarifele pentru transportarea gazelor ar urma să fie majorate de câteva ori

Întreprinderea MoldovaTransGaz cere majorarea de opt ori a tarifului pentru transportarea gazelor naturale începând cu 1 ianuarie 2020. Solicitarea, argumentată în special prin scăderea bruscă a volumului de gaz ce va tranzita teritoriul țării noastre în anul viitor, a fost depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Jurnaltv.md