3.022 vizualizări

Cu ochii pe decizia Comisiei de la Veneția privind reformarea justiției

La aproape o săptămână de la încheierea lucrărilor Comisiei de la Veneția, care a discutat proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și a Procuraturii Republicii Moldova, subiectele legate de acest eveniment revin în atenția presei. Deși așteptările erau destul de mari, în urma dezbaterilor, reprezentanții Comisiei au venit cu o opinie preliminară, decizia finală urmând să fie luată la următoarea sesiune, din 6-7 decembrie 2019. Majoritatea instituțiilor media autohtone au urmărit subiectul în cauză, dar l-au reflectat în mod diferit.

Portalul Noi.md a titrat o declarație a președintelui țării, care se rezumă la constatarea: Igor Dodon: Din păcate, sîntem nevoiți să amînăm lansarea reformei în justiție. În articol se spune că șeful statului nu vede motive de îngrijorare vizavi de recomandările Comisiei, atâta timp cât ele vor fi luate în considerație de Ministerul Justiției, ca în final „să fie realizată o reformă autentică și veritabilă”.

Cu totul altfel reflectă situația jurnaliștii de la Cotidianul.md Năstase: Dodon s-a opus reformei Procuraturii. Nu putem să „punem gunoiul sub preș”. În dorința de a evidenția succesele și insuccesele obținute în cadrul Comisiei, ministrul degrevat al Afacerilor Interne susține că „președintele Igor Dodon este cel care s-a opus reformei Procuraturii și că încearcă să-și subjuge justiția”.

Portalul Sputnik.md a evitat tonul subiectiv și a relatat relativ neutru, fără a trăda preferințe sau animozități politice: Proiectul de reformare a sistemului de drept din țară „a îngrijorat” Comisia de la Veneția.

Vedeți mai jos știrile.

Igor Dodon: Din păcate, sîntem nevoiți să amînăm lansarea reformei în justiție

Din păcate, autoritățile moldovenești sînt nevoite să amîne lansarea reformei justiției pentru ajustarea proiectului de lege la recomandările experților din cadrul Comisiei de la Veneția, ca în final să fie realizată o reformă autentică și veritabilă.
Noi.md

Năstase: Dodon s-a opus reformei Procuraturii. Nu putem să „punem gunoiul sub preș”

Candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase, susține că președintele Igor Dodon este cel care s-a opus reformei procuraturii și că încearcă să-și subjuge justiția.
Cotidianul.md

Proiectul de reformare a sistemului de drept din țară ”a îngrijorat” Comisia de la Veneția

Comisia de la Veneția are unele reticențe față de proiectul reformare a sistemului de drept din Moldova. Ministerul Justiției, deschis pentru consultări.
Sputnik.md