3.831 vizualizări

Crucifixul de la Ministerul de Interne, între critici și context politic

Pe 15 septembrie curent, în holul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a fost sfințit un crucifix. Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat la inițiativa ministrului de Interne, Andrei Năstase, cu participarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Preasfințitului Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, clericilor de la ambele mitropolii și colaboratorilor MAI. Evenimentul a devenit un subiect de interes pentru mass-media, fiind însă reflectat destul de diferit.

Astfel, Timpul.md titrează: „Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase – a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI”. Publicația face referință la portalul pro-socialist Noi.md și aduce argumente, prin care demonstrează că, „prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental s-a încălcat în mod evident Constituția”. În știre este exprimată și opinia unui expert independent, care susține că avem o încălcare gravă a Constituției Republicii Moldova de către o persoană care „este obligată să asigure respectarea strictă a acesteia și protecția ei împotriva oricărei ingerințe”.

Cu totul altfel este reflectat evenimentul de inaugurare a crucifixului de Publika.mdNăstase vrea să lupte împotriva criminalității prin rugăciuni…”. De facto, subiectul este prezentat într-o lumină critică și pe un ton ironic. Agora.md a publicat o știre echidistantă și neutră: „Năstase a înălțat un crucifix la MAI, alături de cei doi Mitropoliți: Înainte de a intra în birou la ministru, treceți pe la cruce”. Selecția de materiale urmează.

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.
Timpul.md

Năstase vrea să lupte împotriva criminalităţii prin rugăciuni. Acesta a instalat la Ministerul de Interne un crucifix

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, vrea să lupte împotriva criminalităţii din ţară prin rugăciuni. Pe peretele din holul Ministerului a fost instalat un crucifix, iar demnitarul şi-a îndemnat colegii să se roage înainte de a intra în biroul său. Ceremonia de inaugurare a avut loc în prezenţa Mitropolitului Moldovei, Vladimir şi a mitropolitului Basarabiei, Petru.
Publika.md

Năstase a înălțat un crucifix la MAI, alături de cei doi Mitropoliți: Înainte de a intra în birou la ministru, treceți pe la cruce

Un crucifix în holul Ministerului de Afaceri Interne (MAI) a fost sfințit duminică în prezența mai multor oficiali. Pentru eveniment, ministrul de Interne, cel care a inițiat evenimentul, i-a invitat pe cei doi mitropoliți - Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove, Vladimir și Mitropolitul Basarabiei, Părinte Petru. Ceremonia s-a desfășurat în timp ce în fața clădirii MAI avea loc un protest al ateilor.
Agora.md