3.929 vizualizări

Reforma justiției în vizorul presei

Curtea Supremă de Justiție va avea de două ori mai puțini judecători, iar aceștia vor fi aleși de o comisie. Candidatul la funcția de Procuror General nu va fi obligat să aibă cinci ani de experiență în domeniul procuraturii pentru a deveni șeful acestei structuri. De asemenea, se vor produce modificări majore la nivelul Consiliului Superior al Procurorilor și al Consiliului Superior al Magistraturii. Anunțurile au fost făcute de ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui briefing dedicat reformei justiției la care au participat Președintele Igor Dodon, Prim-ministra Maia Sandu, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi și ministrul de Interne, Andrei Năstase.

Jurnaliștii au relatat despre reforma justiției într-o manieră de diferită. A-tv.md (instituție media afiliată socialiștilor) a transmis cu precădere mesajul emis de Igor  Dodon, titrând: „Dodon: Sînt convins că „însănătoșirea” justiției va spori nivelul de încredere al partenerilor externi față de Republica Moldova (VIDEO)”. La polul opus, Publika.md (instituție afiliată democraților) a relatat pe un ton ironic despre discursul lui Dodon: „La Chişinău, reforma justiţiei se face cu pixul, pe o foaie. A demonstrat-o şeful statului Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă”. Unimedia.info a informat despre modificările din justiție pe un ton neutru și detașat de preferințe politice.

Dodon: Sînt convins că „însănătoșirea” justiției va spori nivelul de încredere al partenerilor externi față de Republica Moldova (VIDEO)

Președintele Igor Dodon împreună cu Zinaida Greceanîi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Maia Sandu, Prim-ministru, Andrei Năstase, vicepremier, Ministru al Afacerilor Interne, Olesea Stamate, Ministru al Justiției, amparticipat la o ședință cu privire la reforma justiției.
a-tv.md

(video) Propuneri la reforma justiției: De la 33, la 17 judecători la CSJ și o nouă modalitate de numire a procurorului general

Ministra Justiției, Olesea Stamate, președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și ministrul de Interne Andrei Năstase au prezentat propuneri de modificare a sistemului justiției.
unimedia.info

Reforma Justiţiei a fost desenată pe foaie de Igor Dodon: Vreau să le spun judecătorilor că abordarea va fi una foarte serioasă

La Chişinău, reforma justiţiei se face cu pixul, pe o foaie. A demonstrat-o şeful statului Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă.
publika.md