2.855 vizualizări

A demisionat sau a renunțat la mandatul de deputat? Cum a reflectat presa acțiunile prim-ministrei Maia Sandu

Prim-ministra Maia Sandu a anunţat luni, 8 iulie, că renunţă la mandatul de deputat. Potrivit legislației, calitatea de membru al Parlamentului „este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice, iar alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică”. Odată cu depunerea cererii de plecare din funcție, Maia Sandu a postat și un mesaj critic la adresa fostei guvernări, pe care o acuză de implementarea sistemului mixt de vot.

Presa a reflectat evenimentul într-o manieră diferită, iar pe alocuri și manipulatoriu. Sputnik.md a ales un titlu confuz mai ales pentru cei care nu vor citi în întregime știrea: „Maia Sandu a demisionat și acuză Partidul Democrat – Foto”. Publika.md a titrat pe o notă senzaționalistă: „ULTIMA ORĂ. Maia Sandu a demisionat”, știrea conținând o informație parțială, întrucât în titlu nu se menționează despre funcţia din care pleacă aceasta, iar în text nu se pomeneşte despre mesajul critic adus Partidului Democrat. Agora.md a realizat o știre echilibrată, fără a induce în eroare publicul: „Maia Sandu a renunțat la mandatul de deputat”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Maia Sandu a demisionat și acuză Partidul Democrat – Foto

Premierul Maia Sandu a depus astăzi cererea de demisie din funcția de parlamentar. Cererea a fost prezentat președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și șefului statului Igor Dodon.
sputnik.md

Maia Sandu a renunțat la mandatul de deputat

Prim-ministra Maia Sandu a renunțat, luni, la mandatul de deputat. Potrivit legislației, funcția de deputat „este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice. Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică”.
agora.md

ULTIMA ORĂ. Maia Sandu a demisionat

(12:35) Maia Sandu şi-a depus cererea de demisie din funcţia de deputat. Asta pentru că liderul PAS îndeplineşte şi funcţia de prim-ministru, incompatibilă cu cea de parlamentar. Anunţul a fost făcut pe pagina sa de Facebook.
publika.md