2.938 vizualizări

Comportamentul presei după publicarea Raportului Kroll 2: lustruim imaginea politicienilor?

Cel de-al doilea raport al Companiei Kroll privind frauda bancară a fost făcut public joi, 4 iulie, de către Alexandru Slusari, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigarea fraudei bancare. Potrivit lui Slusari, din documentul publicat lipsește anexa cu beneficiarii devalizării sistemului bancar moldovenesc. Totuși, în raport apar numele unor deputați din partea Partidului Șor, precum și persoane din anturajul apropiat al mai multor politicieni. Presa a relatat de o manieră destul de diversă subiectul, iar multe dintre articole îi apărau, indirect, pe protagoniștii raportului. Postul Orheitv.md, bunăoară, a omis informația referitoare la deputații din Partidul Șor, menționați în Raportul Kroll 2 și a preferat să relateze despre familia Greceanîi, care este vizată în document. Telegraph.md a lustruit imaginea Partidului Democrat, titrând: „Demonstrat! Vlad Plahotniuc nu apare nici în Raportul Kroll 2”. Anticoruptie.md a realizat un material amplu și echilibrat despre mai mulți deputați care s-au regăsit pe lista celor implicați în frauda bancară. Vedeți mai jos selecția de știri.

Familia Greceanîi, vizată în raportul Kroll 2

O firmă off-shore al cărei proprietar-beneficiar este soțul Zinaidei Greceanîi, este prezentă în raportul Kroll 2.
orheitv.md

Cine sunt deputații din actualul Parlament vizați în raportul Kroll 2

Patru aleși ai poporului din actualul Parlament figurează în raportul Kroll 2, care vizează devalizarea a trei bănci moldovenești și furtul a unui miliard de dolari. Trei deputați sunt din fracțiunea Partidului ȘOR: Ilan Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova.
anticpruptie.md

DEMONSTRAT! VLAD PLAHOTNIUC NU APARE NICI ÎN RAPORTUL KROLL 2

Vești proaste pentru noua guvernare. Vladimir Plahotniuc nu figurează nici în cel de-al doilea raport Kroll. În schimb, printre beneficiarii creditelor se regăsește un cumătru al președintelui Igor Dodon, iar în raportul Kroll-1.
telegraph.md