3.905 vizualizări

Reacția organismelor internaționale la evenimentele din Republica Moldova, prin ochii presei: uzurpare sau consens?

După ce sâmbătă, 8 iunie, la Chișinău a fost învestit un nou Guvern, condus de Maia Sandu, mai multe capitale au venit cu declarații referitoare la evoluțiile din Republica Moldova. Astfel, printr-o declarație a Departamentului de Stat al SUA,  Washingtonul a transmis un mesaj în care menționează că partidele ce au acces în Parlament trebuie să manifeste reținere, să ajungă la un consens și că voința poporului exprimată în alegerile din 24 februarie trebuie să fie respectată. La fel, în după-amiaza zilei de 9 iunie, Uniunea Europeană a difuzat o declarație prin care recunoaște noul Executiv și spune că este gata să colaboreze cu acesta, „în baza angajamentelor reciproce față realizarea reformelor și respectarea principiilor fundamentale stipulate în Acordul de Asociere”. Și România, țara care deține Președinția UE până la 1 iulie, a îndemnat politicienii de la Chișinău să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot.

Presa a prezentat selectiv această informație. Portalul Actual.md a publicat informația despre declarația Departamentului de Stat, doar că a contextualizat-o negativ, prin mențiunea că „în spațul public au apărut dovezi de finanțare de către Rusia a Partidului Socialiștilor și planurile de federalizare a Moldovei”. În reportajul de la Publika.md au fost incluse mesajele venite din partea mai multor state, inclusiv cel al autorităților de la Sofia, care notează că sunt îngrijorate de tentativa de uzurpare a puterii de către Bloculi ACUM cu PSRM. TV8.md a relatat despre mesajul Departamentului de Stat în mod neutru și echidistant, fără să plaseze informația în contexte negative. Vedeți mai jos selecția de știri.

SUA îndeamnă partidele din Republica Moldova să rezolve situația din țară fără imixtiune Citește mai mult: https://www.publika.md/sua-indeamna-partidele-din-republica-moldova-sa-rezolve-situatia-din-tara-fara-imixtiune_3044680.html#ixzz5qS8JKlzc Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

SUA fac apel către toate partidele din Republica Moldova să dea dovadă de reținere și să convină privitor la calea de viitor, prin intermediul dialogului politic. Acesta este mesajul Departamentului de Stat american, transmis de către purtătorul de cuvânt al instituției, Morgan Ortagus.
publika.md

Mesaj de la Departamentul de Stat al SUA: „Voința poporului moldovenesc, exprimată în alegerile din 24 februarie, trebuie respectată”

Reprezentanții Departamentului de Stat al SUA au venit, de asemenea, cu un mesaj referitor la situația politică din Republica Moldova. Poziția instituției este că partidele care au acces în Parlamentul Republicii Moldova trebuie să manifeste reținere și să ajungă la un consens.
tv8.md

SUA: Voința cetățenilor trebuie respectată, fără imixtiune

SUA fac apel ccătre toate partidele din Republica Moldova să dea dovadă de reținere și să convină privitor la calea de viitor, prin intermediul dialogului politic. Acesta este mesajul Departamentului de Stat american, transmis de către purtătorul de cuvânt al instituției, Morgan Ortagus, scrie voceabasarabiei.md.
actual.md